1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С тържествена заря-проверка завърши Денят за почит и преклонение в Горна Оряховица

IMG 6126С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха стотици горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе капитан Димитър Янков. Военно формирование 22 790 – Горна Оряховица и духовия оркестър при Националния военен университет направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.

Гости на заря-проверката бяха бригаден генерал Любчо Тодоров - заместник-командир на сухопътните войски, народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Светлана Ангелова, о.р. генерал – лейтенант Стефан Василев. На тържествената церемония присъстваха още ръководството на Община Горна Оряховица, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети на съседни общини, делегации от побратимени градове, представители на войнски и родолюбиви организации, ветерани, много гости. Слово по повод деня за преклонение и почит пред героите произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

„Сигурен съм, че всеки може да отдели минута от времето си, да бъде признателен пред хората, дали живота си за нашата свобода. Нека разкажем на децата си с по няколко думи – не за чуждите герои от екрана, а за тези, нашите, загинали с истинска вяра и от истинска смърт. Мъже и жени, оставили семействата, поминъка и най-хубавите си години, за да погледнат отвъд стряхата на собствената си къща, осмелили се да се борят и защитават свободата на крехка България.

Зад героизма, храбростта и себеотрицанието има много мъка и смразяваща скръб. Тя остава за майките на героите. На всички тези, в чиито сърца и умове гори онзи бунтовен дух.”, каза в словото си инж. Добрев.

След тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.

Тази година по паметника се изкачи младата надежда на Спортен клуб по борба „Локомотив”-Аделина Момъкова – шампионка по борба на България за 2015 г. от Държавен лично – отборен шампионат за момичета в Сливен и от турнира „Млади Данколовци” в Севлиево. Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от името на бригаден генерал Любчо Тодоров, евродепутата Ангел Джамбазки, народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Светлана Ангелова, доц. д-р Милен Михов, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, кмета на Общината инж. Добромир Добрев, побратимените на Горна Оряховица градове, Съюз на ветераните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

С мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица