1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев се срещна с успели у нас и в чужбина горнооряховчани

IMG 6194Кметът на Общината инж. Добромир Добрев посрещна днес в Гербовата зала най-успелите в науката и изкуството горнооряховчани. С тази среща започна и празничния ден в Горна Оряховица.

„Вие сте короната от успехи на Горна Оряховица и за нас е чест да ви посрещнем в този ден”, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, която първа приветства гостите.
„Горда съм, че много от вас познавам лично и смело мога да кажа, че вие сте мозъчният тръст на града ни”, добави инж. Павлинка Николова, която е истинската причина да се осъществи тази среща. По нейна идея от няколко месеца на страниците на вестник СЕДМИЦАТА излизат интервюта с успели горнооряховчани. Вече има над 20 материала, част от тях публикувани, други в проект. Готвейки се за тазгодишния празник, общинското ръководство покани всички тях да се присъединят към честванията и тези, които успяха да пренебрегнат служебните си ангажименти, уважиха поканата. Останалите изпратиха благодарствени писма, в които изрично подчертават, че този град ги е създал и те никога няма да изгубят връзката с него, каза Павлинка Николова.
Поканата беше много приятна изненада за мен и съм трогнат от уважението. Хубаво е да се върнеш отново на мястото, където е минала младостта ти. Да си спомниш за Стъргалото и за някогашните приятели и традиции, каза първият герой от поредицата – дългогодишният шеф на катедрата по медицинска генетика проф. Стоян Лалчев.
Сред гостите тази сутрин бяха още проф. Благовеста Константинова – преподавател по камерно пеене и концентриращ пианист, професорът по лингвистика Драгомир Лалчев, професорът по бионика от Рижкия технически университет Евгени Дюкянджиев, проф. Кирил Кабакчиев – преподавател по старобългарски във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, оперният певец Валентин Миновски, гинекологът Христо Манев – доктор на медицинските науки от Кьолнския университет.
Животът ми е поделен между Горна Оряховица, В. Търново и Лондон, но всъщност никога не съм късал връзките с родния си град, каза Валентин Миновски. Радвам се, че той се развива и бих искал да не бъде всичко толкова централизирано в областните градове, а да се даде шанс и на по-малките, пожела певецът.
Рано или късно Горна Оряховица ще заеме полагащото й се място като голям индустриален и транспортен център. В общината влизат все повече инвестиции и най-големият ни проблем вече е демографският срив. Миграцията и ниската раждаемост са най-големите заплахи за бъдещето на Горна Оряховица, сподели с гостите си кметът инж. Доромир Добрев.
Такъв срив има в цялата страна и трябва много специална политика, за да бъде преодолян, смята проф. Драгомир Лалчев, който е създател на лаборатория по лингвистична демография. Според него част от българските емигранти във фертилна възраст, които са големият капитал на нацията, ще се върнат обратно заради политическите проблеми в Европа. Но тук те ще очакват да намерят условия, които да са поне малко сходни с европейските. Една част от тях ще предпочетат да избягат от големите градове и това е шансът на малките общини като Горна Оряховица. Радвам се да видя, че местната управа тук притежава енергия, инициативност и предприемчивост, за да работи за създаване на икономически условия за тези хора, каза още проф. Лалчев. Нацията е пред голямо изпитание и единственото решение на проблемите ни е консолидация – тотална и на всички граждани. Трябва на първо място да загърбим политическите си пристрастия и да се сплотим. Иначе сме заплашени от демографски и духовен разпад, обобщи проф. Драгомир Лалчев.

IMG 6190

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица