1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Notice: Undefined offset: 0 in /home/goadmin/public_html/gorna/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 456

Министър Танева и инж. Добрев дадоха старт на празника на горнооряховския суджук

IMG 6597Министърът на земеделието Десислава Танева и инж. Добромир Добрев символично разрязаха близо 60-метров горнооряховски суджук. Така бе даден старта на традиционния Празник на горнооряховския суджук.

„Поздравявам производителите, които са се обединили – нещо още нехарактерно за нашия манталитет, и които са успели да постигнат първото защитена в Европа българска марка. Пожелавам им да пазят рецептата на предците и да постигат все по-добро качество. Нека и новите производители, които искат да се присъединят да съхраняват качеството на горнооряховския суджук, с който вашия град е известен в цяла България и в Европа”, каза при откриване на празника министър Десислава Танева.
„Благодарение на съхранените месни традиции, сега приканвам да опитате от деликатисите на „Боби”, „Родопа” и „Стефмарк”. Желая ви прекрасно настроение, добър апетит, приятна компания и незабравими празнични дни, наситени с много забавления”, пожела на горнооряховчани и кметът инж. Добромир Добрев.
След това официалните гости имаха привилегията първи да разрежат 60-метровия суджук, направен специално за празника. На многобройните фенове на деликатеса не бяха нужни и 6 минути, за да го изядат.
Сред официалните гости за откриването на празника бяха още народните представители инж. Клавдия Ганчева и Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Стражица инж. Детелина Борисова.

Над 500 маси са разположени в парк „Градска градина” за Празника. Около тях на над 30 скари се пече главният „виновник” за тържеството – горнооряховският суджук. Още в първите минути на празника настроението в парка вече е на нужното ниво. Празничната програма включва изпълнения на самодейни състави от Общината и гости, кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване. Разбира се организаторите са предвидили и много награди за победителите.

В 18.00 ч. в парк „Градска градина” започва кулинарно шоу с участието на Иван Звездев. 19.00 ч. е началният час на концерта на фолклорния изпълнител Николай Славеев. Вечерта ще завърши с пресъздаване на нестинарски танци.

На следващия ден веселбата ще започне в 11.00 ч. През целия ден в Градската градина ще има много забавления, суджукарски игри, кулинарни състезания, викторини и награди. За доброто настроение на празнуващите ще се погрижи водещият Димитър Рачков. На откритата сцена в парка ще се изявяват самодейни състави от Общината и гости. В 15.30 ч. започва концертът на формация „Илиев”. Ръководител на формацията е горнооряховчанинът Илия Илиев – „Професора”, кларинетист в бенда на Слави Трифонов. От 20.00 ч. започва концертната програма на фолклорните изпълнители Поли паскова и Христо Косашки с ансамбъл „Чинари”.

По традиция празникът ще завърши с пищни илюминации.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица