1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

На 8 март отбелязваме международния ден на жената

8Всяка година на 8 март отбелязваме международния ден на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. Според историческите данни обаче, всичко започва в далечната 1857 година, когато на 8 март в Ню Йорк, работнички от текстилни и шивашки фабрики организират протестен митинг.

В България 8 март се празнува от 1914 г. През 1977 г. Общото събрание на ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир. На 8 март 1911 г. за първи път официално се отбелязва Осми март като международен ден на жената, известен още като ден на международната солидарност на жените в борбата за мир.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Честит празник, скъпи дами!

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица