1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

„Кулите на светлината” на Татяна Байкушева озариха горнооряховската галерия „Недялко Каранешев”

IMG 7566Изключително приятна и навяваща лятно настроение фотоизложба „Кулите на светлината” показва Художествена галерия Недялко Каранешев”. Автор на изложбата, представяща най-красивите фарове по Южното ни черноморие е бургаският фотограф Татяна Байкушева. Експозицията гостува в Горна Оряховица след Бургас и Велико Търново.

Колекцията от омагьосващи морски снимки е своеобразен мост между Горна Оряховица и Бургас заради двигателя на изложбата – издателя на горнооряховския вестник СЕДМИЦАТА Димитър Николов, който е и изпълнителен директор на най-стария регионален вестник в България – бургаския „Черноморски фар”.
Таня Байкушева вече е част от екипа на морския ежедневник, но е започнала проекта си няколко месеца преди да се присъедини към него. Както повечето добри идеи, първоначалните намерения били скромни, но в крайна сметка се получил фоторазказ за светлините, водили моряците столетия назад, който вече е оценен и от истински познавачи на словото и фотографията. Съвсем наскоро поредицата за фаровете получи специалната награда за фотоочерк на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ). Наградата на името на Константин Философ се присъжда от авторитетно жури с председател Валерия Велева.
Най-красивите морски фарове от нос Емине до Резово показва фотопоредицата „Кулите на светлината”, част от която е подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Тя идва от Народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново, където беше по покана на местния „Лайънс клуб”. Изложбата е показвана и в Бургас, а вече има покана да гостува и в Народното събрание.
Татяна Байкушева – фотограф и журналист, си е поставила амбициозната цел да запечата във фотоси всички стари и по-нови морски светилници. Първият етап от проекта, чийто продукт е „Кулите на светлината”, е заснемането на фаровете по Южното Черноморие – от Емине до Резово. Татяна е снимала откъм суша, море и дори от въздух всички 17 фара по южната ни акватория. В изложбата са намерили място 10 - на нос Емине, край Поморие, на остров Света Анастасия, на бургаското пристанище, на остров Свети Иван, в Приморско, Царево, на Маслен нос, в Ахтопол и старата фарова кула в Несебър.
Следващата част на проекта е фотографирането и на фаровете на север от Емине. Младата фотографка вече обмисля и снимки на навигационните съоръжения в Румъния.
Откриването на изложбата беше част от традиционната церемония, на която „Ротари клуб Горна Оряховица и Лясковец” отличава най-изявените деца от двете общини.
„Бъдете капитани на собствения си живот”, пожела издателят на двата вестника Димитър Николов на отличените деца. „Светлината на знанието и светлината на фаровете ни водят в живота и свързват двете събития”, каза преди него заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица