1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Общината осигури половин милион лева за работни проекти по ОП „Регионално развитие”

IMG 7857544 265 лв. безвъзмездна финансова помощ ще получи Община Горна Оряховица по ОП „Регионално развитие”. Парите са по схемата, осигуряваща подкрепа за следващия програмен период. Средствата са предназначени за изготвяне на инвестиционни проекти, готови за финансиране по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”, както и за повишаване на проектната готовност на Общината за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това оповести на пресконференция кметът на Общината инж. Добромир Добрев по повод старта на проект „Горна Оряховица 2014 – 2020 – привлекателен и проспериращ град”. На срещата с медиите бе представен екипът на проекта, който ще се ръководи от арх. Пламен Пенев.

“Обединение Горна Оряховица 2015-2020” е фирмата изпълнител на проекта за техническа помощ. До края на месеца експертите трябва да представят обемно- пространственото решение, което ще бъде подложено на обществено обсъждане пред горнооряховчани. За всеки от обектите ще има изготвени минимум по два варианта за проектиране, каза инж. Добрев

Предложени за проектиране са седем обекта. Предвидено е изработване на проект за изграждане, обзавеждане и оборудване на Приют за 15 бездомни лица, в който при нужда ще бъде предоставян комплекс от социални услуги за срок от 3 месеца. Предвижда се също и проектиране за преустройство и промяна в предназначението на досега съществуваща сграда, която ще бъде обособена като „Кризисен център” за жертви на насилие. На сградата ще бъде направено енергийно и конструктивно обследване и ще се изготви технически паспорт. Капацитетът на Центъра е също за 15 души. На пострадалите ще бъде окозвана индивидуална помощ, задоволяване на ежедневните потребности, ще им бъде извършвана правна консултация и ще бъдат социално и психологически подпомагани. Предложените обекти предвиждат още подготовка на техническа документация за изграждане, обзавеждане и оборудване на социални жилища за хора в риск. Изграждането на обекта ще позволи настаняването на близо 70 обитатели в 28 социални жилища. Със средствата ще се финансира също изготвянето на работен проект за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сграда на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Тук е предвидена подвижна покривна конструкция за летния театър, който е с капацитет 2 100 места. Така дори и при лоши метеорологични условия ще могат да се провеждат различни мероприятия. Предвижда се и проектиране за реконструкция и модернизация на парковете „Детски кът” и „Градска градина”, както и за площад „Георги Измирлиев”, след което обектите ще придобият изцяло нова визия. В парковете ще се направи фитосанитарна експертиза и ще се прецени кои растителни видове ща бъдат запазени. Ще има детски площадки, цветни градини, пейки, кошчета, както и видеонаблюдение. Проектирането на пл. „Георги Измирлиев” предвижда изцяло нова визия с възможности за целогодишно провеждане на различни културни прояви.

„В следващите 4 години в Горна Оряховица ще има коренна промяна. Това са знакови обекти за града, затова и апелираме към гражданите да бъдат активни по време на общественото обсъждане, на което ще се представят вариантите на обемно - пространственото решение за всички тях”, каза още кметът инж. Добромир Добрев.

След като бъдат избрани вариантите, ще се пристъпи към изготвяне на работни инвестиционни проекти, с които Общината ще кандидатства по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица