1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Янтра се надпяваха с български фолклор и хапнаха бобена чорба

IMG 8289Над 200 самодейци от 22 състава от региона се надпяваха в Янтра на ІХ-я Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Празникът бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът, заедно със заместник-кмета Йорданка Кушева бяха гости на надпяването и поздравиха участниците, дошли да представят богатството на българския фолклор.

Освен от Община Горна Оряховица, участие в празника взеха групи от съседни общини. Аплодисменти предизвика изпълнението на гъдуларя Галин Новаков от Велико Търново, с гъдуларската си заигравка. Симпатиите на публиката предизвика и най-малката изпълнителка на празника 9-годишната Борислава Георгиева.

Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие.

Гостите на празника освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба. Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът къкреха 3 казана от по 40 литра с гозбата. Прочутата янтренска бобена чорба се приготвяше под вещото ръководство на майстор-готвачките Еленка Илиева и Мария Енева. Те сподели, че за приготвянето на чорбата са сложили 12 кг боб, но за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба.

ІХ-я Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора” бе организиран от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда-1922” в селото.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица