1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

„Раховче” започна с дефиле на танцьори от шест държави от три континента

IMG 8644С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна ХІ-то издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови 2002”.

Танцьорите преминаха по пешеходната зона в центъра на града, над която специално за Международния фестивал и тази година е монтирано българското национално знаме на площ от 420 кв. м. Колоната от дефилиращи танцьори, идващи от шест държави на три континента, поведоха домакините от Детска фолклорна студия „Раховче” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. След тях овациите обраха атрактивните момчета и момичета от грузинския ансамбъл „Зе-картан”, от столицата на Аджария, Батуми. Още по-колоритна стана картина в центъра на Горна Оряховица при появата на танцьрите от Перу, които за първи път гостуват на фестивала. След тях дефилира словашкия фолклорен ансамбъл „Юрошик” от Михаловце, столица на регион Замплин. Пъстрата колона продължи с ансамбъл „Пива” от Плужине, Черна гора и завърши отново с български представители-Детско-юношеския танцов ансамбъл „Огнени ритми” от Свищов.

На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си.

По-късно на сцената на НЧ „Братя Грънчарови-2002”  ХІ Международен фолклорен фестивал и  XIІІ Детски фестивал на изкуствата бяха официално открити от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Инж. Добрев приветства гостите с добре дошли и пожела на всички да запазят топли и приятелски спомени от гостуването си в Горна Оряховица.  След официалното откриване, горнооряховската публика, която бе изпълнила Летния театър, имаше възможността да се наслади на програмата, представена от гостите.

В ХІ-то издание на Международния фестивал ще се включат над 400 участници, а в ХІІІ-я Детски фестивал на изкуствата „Раховче”, ще участват над 500 деца.

До 26 юни всяка вечер от 18.00 ч. на открита сцена пред ХГ „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите. От 19.00 ч. фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър. На 25 юни (четвъртък) от 20.30 ч. в рамките на фестивалите „Раховче” гостува Националният фолклорен ансамбъл „Българе” със спектакъла „Това е България”. На 27 юни (събота) съставите ще вземат участие в Петропавловския събор край Лясковец. Гала концертът на участниците в двата фестивала ще се състои същата вечер от 20.00 ч.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица