1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Notice: Undefined offset: 0 in /home/goadmin/public_html/gorna/plugins/content/mavikthumbnails.php on line 456

инж. Добромир Добрев откри тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество

IMG 8893С песента „Хоро се вие край манастира“ започна тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество, на сцената край Лясковския манастир „Св.св. Петър и Павел“. Съборът се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993г. През 2015 година, Община Горна Оряховица е символичен домакин на събитието.
От 1997г.  Петропавловският събор е национален и е със статут на най-голямото фолклорно събитие в северна България.
Тази година в празника се включиха фолклорни групи от Гърция, Словакия, Черна Горна и Грузия. Участниците тази година надхвърлят 4000 души, разпределени в повече от 200 състава с над 260 изпълнения. Най-възрастният участник е на 84 години, а най-младият на 4 години.
Официалното начало на събитието бе дадено от кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. „Пожелавам на всички, празнични емоции и духовно наслаждение. Нека помним и възпитаваме поколенията, че фолклорът е ценностна основа и непоклатим стълб на вяра и народна идентичност, опора и просветление в дни на радост и изпитание.“ , поздрави присъстващите инж. Добрев.
Официални гости на откриването бяха народният представител инж.Клавдия Григорова-Ганчева, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, кметът на Община Лясковец  д-р Ивелина Гецова, кметът на Община Стражица Детелина Борисова , заместник-кметът на Община Горна Оряховица  Йорданка Кушева и председателят на  Общинският съвет в Община Лясковец  Даниела Арабаджиева.

В продължение на два дни околностите на манастира  ще бъдат огласявани от песни и изпълнени с дълги хора.  В края на всеки състезателен ден, творческа комисия ще определя най-добре представилите се участници, като те ще получат званието лауреат.
Комисия на тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество е в състав – акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева , Ивайло Иванов и доц. Митко Иванов. Освен титлата лауреат, за първа година журито ще определи и трима колективи или индивидуални участници, които ще бъдат удостоени със специалните награди на кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица