1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Днес е Петровден

06.29 sv peter and paul CUTНа днешния ден Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден. В църквата се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве. Празникът се свързва с жътвата, първите плодове /сливи и ябълки - петровки/, младите животни и веселите Петровски събори. Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма. В този ден на трапезата във всеки дом трябва да има прясна пита, баница, прясно сирене.
Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове и бил неумолим даже пред собствената си майка, която изпратил в ада, понеже се оказало, че лошите й постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе. В православния календар Св. Петър е отбелязван като върховен апостол, понеже е по- могъщ и олицетворява доброто начало, поради което Петровден се приема за по-голям празник от Павловден.

Днес имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица