1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира проект за изграждане на Център за настаняване от семеен тип

P3130014Изграждане на Център за настаняване от семеен тип започва до края на годината в Горна Оряховица. Това обяви на пресконференция днес кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Финансирането ще се извършва по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ:”Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”. Проектът е на стойност 823 300 лв., от които 699 805 лв. е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а 123 495 лв. –от националния бюджет. Ръководител на проекта е инж. Гергана Тодорова.

Продължителността на дейностите по проекта е 2 години.

Ползватели на услугата ще бъдат деца от област Велико Търново или от населено място, намиращо се в близост до Центъра за настаняване или когато на тези условия отговарят родителите на детето и деца в риск в съответствие със Закона за закрила на детето. Целеви групи по проекта са 12 деца и младежи с увреждания, изведени от домовете за деца с умствена изостаналост, домове за деца с физически увреждания, в това число и деца с увреждания над 3 г. от домове за медико-социални грижи за деца, както и 2 деца в риск от община Горна Оряховица.

Центърът от семеен тип ще бъде изграден върху терен от над 2000 кв. метра в близост до парк „Градска градина”. Теренът е избран съгласно изискванията на ДА „Закрила на детето” и е в близост до училище, здравно заведение и до читалище. Едноетажната сграда ще бъде газифицирана и оборудвана за нуждите на децата с увреждания. Ще бъдат обособени седем спални помещения със самостоятелни санитарни възли, три занимални, една обща трапезария с подход към кухнята, а в двора ще има три площадки със съоръжения за игра, специално предназначени за деца с увреждания.

Реализацията на проекта ще допринесе за пълноценното включване и интегриране на децата и младежите с увреждания във всички области от техния живот, включително по отношение на образование, премахване на дискриминацията, здравеопазване и заетост. Ще се разкрият 11 постоянни нови работни места. По този начин проектът ще окаже положително влияние върху социалния и икономически живот в общността, условията за живот на хората, привлекателността и конкурентноспособността на града и региона.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица