1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев се срещна със съставите лауреати от Петропавловския събор

IMG 9355Кметът инж. Добромир Добрев се срещна със съставите, завоювал званието „лауреат” на ХІІІ национален Петропавловски събор на народното творчество и с групата, носител на наградата на Кмета на Община Горна Оряховица. Градоначалникът връчи на изпълнителите грамоти и плакети, а финансовото измерение на наградите вече е по сметките на участниците.

В раздел - Групи за изворен фолклор – обичаи, бяха отличени самодейците от НЧ „Звезда - 1905” в Правда. На сцената край манастира „Св. св. Петър и Павел” те се представиха с ритуали, характерни за църковния Димитровден – Разпус и Мишкинден. Художествен ръководител на групата от Правда е Пенка Атанасова. 
Лауреат при народните хорове за обработен фолклор стана воденият от Георги Петров женски хор „Росна китка” към читалище „Развитие - 1884” в Поликраище. Сред клубовете за народни танци пък бе отличен Танцов фолклорен клуб „Балканика” при НЧ „Напредък - 1869” в Горна Оряховица. Художествен ръководител и хореограф на групата е Петър Петърчев. 
Групата за изворен фолклор при читалище „Пробуда - 1922” в Янтра е лауреат в раздела - Певчески групи за изворен фолклор. Групата е с художествен ръководител Марийка Маринова.
В тазгодишното издание на Петропавловския събор от Община Горна Оряховица участваха 20 състава и 1 индивидуален изпълнител. За първи път регламентът на събора включваше връчването на три специални награди на тримата кметове, чиито общини са организатори на форума – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Наградата на инж. Добромир Добрев бе присъдена на Женската фолклорна формация при читалище „Съединение - 1888” в Драганово, водена от Димитър Димитров. На събора самодейците представиха обичая „Клинене на бебе”. 
„Ритуалът е характерен за района на Драганово. Той се прави още преди бебето да е навършило 40 дни, като целта му е то да бъде избавено и предпазено от уроки, болести, да му се нарече за здраве и късмет. Свекървата води бебето при баячка, която три пъти го подава през чатал от плодно дърво. Това се прави три пъти, след което бебето се поставя между 5 клина, загръща се с червена кърпа и му се нарича”, разказа ръководителят на групата Димитър Димитров.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица