1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Чешка фирма предлага електробуси да обслужват линиите на триградието

IMG 9591Електробуси да обслужват градския транспорт и линиите между градовете Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец предлагат от чешката фирма „SOR”. На среща с медиите, кметовете и представители на трите общини днес бяха представени резултатите от направения тест драйв през почивните дни. Тестът е направен по линия №14 в партньорство с фирма „Надежда”.

„Окончателните резултати са в процес на оформяне, но на практика пробата е показала, че обществен транспорт, захранван с електричество, е добра алтернатива. Бъдещето на градския транспорт е в електрическите автобуси”, каза Емил Кимак, оторизиран представител на „SOR” за България. През летните месеци фирмата представя продуктите си в редица градове у нас, сред които Добрич, Сливен, Пловдив, Албена, Слънчев бряг, Елин Пелин и др. „Електробусът, представен на трите общини, не отделя вредни емисии, а нивата на шум и вибрации са изключително ниски. С едно зареждане на батерията електрическият автобус може да измине между 180 и 220 километра при нормални условия и начин на експлоатация, капацитетът му е до 92 пътника. Зареждането става чрез трифазен контакт за 380 V, 32 А”. Електробусът е с лека конструкция, а при движение надолу по наклон зарежда сам и така се пести близо 40 % ток. Изработен е по строги европейски стандарти. В превозното средство има места за инвалидни и детски колички, както и механични площадки за тях”, каза още Емил Кимак. Предимство на този тип превозни средства е, че той не се нуждае от скъпоструваща инфраструктура. За разлика от тролейбусите – в Чехия например километър възстановяване на контактна мрежа в двете посоки, включително модернизация на тисове, кабели, модерно управление и контрол, струва между 300 и 400 хил. евро, а изграждането на нова мрежа за същото разстояние – между 700 и 800 хил. евро. „Експлоатационните и сервизни разходи на електробуса са най-ниски измежду всички сходни превозни средства. Разходът за ток на 1 км. е от 0,5 до 0,7 киловатчаса при нормално каране. Така 100 км. биха стрували 16 – 20 лв.”, посочи Емил Кимак. „Експлоатацията на автобусите на ток в сравнение с масовите дизелови автобуси е 5 до 7 пъти по-евтина. Пътниците, имали възможността да се возят с електробуса са с много положителни впечатления. Той е тих, потегля бавно, движи се равномерно по неравния терен. Линия №14 е 125 км и електробусът е пропътувал цял ден без да зарежда”, сподели и Катя Иринчева от фирма „Надежда”.

Инвестиция от подобен мащаб обаче един превозвач или Община трудно биха могли да си позволят сами, стана ясно на среща между кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица и между представители на Община Лясковец и фирмите „SOR” и „Надежда”. Нов електробус като тествания през почивните дни в триградието струва около 400 хил. евро, ако е ползван 5 г. цената му пада до 220 хил. евро. В следващия програмен период Велико Търново има възможност да кандидатства по мярката „Интегриран градски транспорт”. „Нашата идея е градският транспорт да стане по-екологичен, здравословен и да бъде подобрен като цяло. След направено проучване стигнахме до изводи, че един от механизмите, по които може да се случи това, е след въвеждането на електробусите като алтернативен транспорт. След като бъдат направени проучвания ще могат да се конкретизират линиите, по които такъв транспорт ще може да се движи”, обясни кметът на Велико Търново. Той добави, че освен в градска среда, електробусите са също толкова успешно приложими и в извънградска. „Смятам, че има много добри шансове за осъществяването на този транспорт в нашия град и мисля, че трябва да се възползваме от това, но след представянето на всички фирми. Досега сме получавали оферти от фирми от Израел и Китай, очакваме и от Германия. Вярвам и че всяка една от общините ще има възможност да намери място за такъв транспорт”, коментира още Даниел Панов. „Бъдещето е в електрическия транспорт. Една от мерките, които Община Горна Оряховица предприема е за намаляване на запрашеността и вредните емисии. Внедряването на електробуси в градския транспорт е още една стъпка в правилната посока за намаляване на запрашеността и за по-чиста околна среда”, каза кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Инж. Добрев отново припомни, че трябва да се търсят всякакви начини за намаляване на вредните емисии.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица