1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Министър Тотю Младенов откри обновения дом за възрастни с физически увреждания

DSC 05271Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри обновената сграда на Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Горски горен Тръмбеш. Домът бе реконструиран по проект „Енергийно-ефективна реконструкция и модернизация на обекти от социалната инфраструктура в Община Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма Регионално развитие 2007 – 2013 г. Министър Младенов преряза лентата на обновената сграда заедно с Областният управител доц. Пенчо Пенчев и кмета инж. Добромир Добрев. Гостите бяха посрещнати от директора на Дома Светла Ангелова и разгледаха обновената сграда. Министър Тотю Младенов бе придружен от Даринка Янков, зам. изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Първоначалната стойност на проекта за енергийно ефективна реконструкция на социалната инфраструктура бе 1 737 669 лв., но след процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности, стойността му се редуцира до 908 418 лв.

В рамките на дейностите, реализирани по проекта е направена реконструкция на покривната конструкция и топлоизолация на студен покрив; ремонтирани са фасадите, подменена е старата дървена дограма с нова РVC и е направена топлоизолация на стените. По проекта са реконструирани осветителната и ВиК инсталации, изградена е асансьорна клека и е монтиран асансьор, монтирана е също и кухненска асансьрна платформа. В кухнята на Дома е изградена вентилационна система, положена е фаянсова подова настилка, монтирано е ново оборудване.

Домът за възрастни хора с физически увреждания в Горски горен Тръмбеш разкрит през 1968 г. и предлага социални услуги на възрастни лица с намалена трудоспособност над 50 %, установена с експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Държавно делегирана дейност е с капацитет - 50 места.

След Горски горен Тръмбеш, министър Тотю Младенов посети и Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Горна Оряховица, където по проекта за енергийно ефективна реконструкция е изградена и оборудвана мултисензорна зала. Залата се ползва и от потребителите на Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица. Министър Младенов се срещна и разговаря с потребителите и с персонала и на двата дневни центъра. Той изрази задоволство от активната работа в областта на социалните услуги в Община Горна Оряховица. Министърът похвали кмета инж. Добромир Добрев за усилията му при реализацията на проекти в социалната сфера и обеща активно съдействие от страна на министерството. Институциите на МТСП на териториално ниво работят в много добър синхрон както с Общината, така и с Областния управител. Прави впечатление, че на територията на цялата Област Велико Търново има много добре работещи социални услуги, заключи министър Тотю Младенов.

В следобедните часове, социалният министър се срещна с ръководството и работниците на „Захарни заводи” АД. Дружеството е един от най-големите работодатели в Областта.


 

5261P3150022P3150024P3150045Picture 212-1DSC01770DSC01771



Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица