1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отличиха ФА „Сидер войвода” със „Сребърна брадва” на Международен фестивал в Закопане, Полша

dsc 8988„Сребърна брадва” завоюваха изпълнителите от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” на Международния фестивал „Златна брадва” в Закопане, Полша. Горнооряховчани на практика са победители, тъй като в категория „Стилизиран фолклор” журито не е присъдило първа награда.

14 състава от Европа и Латинска Америка участваха в 47-то издание на Фестивала в полския град. Изпълненията им бяха оценявани от хореографи и етнолози от цял свят. Освен голямата надпревара певиците и музикантите са имали и свои вътрешни състезания. Оркестрантите на ФА „Сидер войвода” станаха първи в надсвирването и отнесоха „Златната брадва” при музикантите. Гайдарят Тихомир Йорданов пък е втори при индивидуалните изпълнители.
Фестивалът продължи седмица и групите са имали концерти всеки ден. Фолклорният празник завършил с общ концерт, а в последния ден отново имало надпяване и надиграване. Този път обаче гостите се конкурирали с изпълнение на полски песни и танци. С полската песен „Гуро ли, гуро” певиците и танцьорките  на горнооряховския ансамбъл спечелили надпяването, а мъжете отново са първи и в полските танци.
Преди успеха си в Закопане Фолклорният ансамбъл „Сидер войвода” се включи и в Международния фестивал в румънския град Търгужил, който е без конкурсен характер.
И в двете си изяви горнооряховчани са били придружавани от румънския журналист Тудор Ангел, който е представител на българското малцинство в Румъния и е съветник на секретаря на румънския парламент. Журналистът е снимал пътуването и ще прави филм за горнооряховския ансамбъл.

dsc 9178dsc 918111960093 1093586870669281 1382944471752641346 n

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица