1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Приветствие на инж. Добромир Добрев по повод Деня на Съединението на България и Източна Румелия

DSC 0507Уважаеми съграждани,

 В националния празничен календар 6 септември се нарежда сред най-светлите дати, защото на този ден преди 130 години е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След близо 500 години робски сън, на българите им трябват само 7 години от унизителния Берлински договор, за да осъзнаят, че никой в Европа няма да реши съдбата на разпокъсаната им родина в тяхна полза. Като следва повелите на Апостола - да разчита повече на собствените сили - тогавашният политически елит се обединява и Съединението на Княжество България и Източна Румелия е официално обявено.

Не бива да забравяме, че Горна Оряховица също оставя своя отпечатък в това велико дело. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме. То е развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея.

Актът на Съединението е в разрез с интересите на Великите сили към Балканския полуостров. Политическата зрялост и характер на българите успяват да изненадат Европа – нещо, което  се случва твърде рядко!

Младото княжество печели дипломатическа победа и е готово да я защити с оръжие, защото българинът от Мизия и неговите братя в Тракия и Македония знаят, че тук, на Балканите, всяка нова карта се чертае с кръв…

В последвалата Сръбско-българска война България доказва блестящо, че е подготвена да брани националните си интереси.

Днес ние не плащаме с кръв за изпитанията, пред които се изправяме. Но знаем, че с общи усилия се преодоляват по-лесно. Градим приятелства, екипи и разчитаме на тях – обединяваме сили и приближаваме мечтите си!

 Честито Съединение!

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица