1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица отбеляза 130 години от Съединението на България

IMG 0323С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 130-та годишнина от Съединението на България. Знамето на Република България бе издигнато от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

„Не бива да забравяме, че Горна Оряховица също оставя своя отпечатък в това велико дело. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме. То е развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея”, каза в празничното си слово инж. Добромир Добрев. „Актът на Съединението е в разрез с интересите на Великите сили към Балканския полуостров. Политическата зрялост и характер на българите успяват да изненадат Европа – нещо, което  се случва твърде рядко! Младото княжество печели дипломатическа победа и е готово да я защити с оръжие, защото българинът от Мизия и неговите братя в Тракия и Македония знаят, че тук, на Балканите, всяка нова карта се чертае с кръв…”, каза още градоначалникът. „Днес ние не плащаме с кръв за изпитанията, пред които се изправяме. Но знаем, че с общи усилия се преодоляват по-лесно. Градим приятелства, екипи и разчитаме на тях – обединяваме сили и приближаваме мечтите си!”, завърши инж. Добрев.

На днешния празник присъстваха народният представител от 43-то Народно събрание инж. Клавдия Григорова - Ганчева, заместник – областният управител Николай Петров, ръководството на Община Горна Оряховица, представители на общинска администрация, представители на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от името на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

След тържествената част, празникът продължи с концертна програма с участието на Вокален състав „Нова музика” и Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица