1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добрев поздрави горнооряховските пожарникари по повод професионалния им празник

IMG 0598Инж. Добромир Добрев поздрави днес горнооряховските пожарникари и спасители по повод професионалния им празник. Градоначалникът пожела на служителите на РС ПБЗН здраве и успехи за тях и семействата им и по-малко работа за огнеборците. Отслужен бе и водосвет за здраве.

Следобед горнооряховските пожарникари и спасители си спазиха традицията си и си организираха поход до хижа „Божур” със спортни прояви.

 

За периода 01.01.15 до 31.08.15 г. дежурните екипи в РСПБЗН Г. Оряховица са обслужили общо 184 бр. произшествия, срещу 123 бр. през съответния период на миналата година. Общо пожарите през отчетния период са 104, срещу 83 за периода през 2014 г. В сравнение с 2014 г., пожарите с нанесени материални щети са намалели с близо 9% , като през 2015 г. са отчетени 31 бр. пожари срещу 35 през 2014 г. При пожарите без нанесени щети увеличението е значително. През 2015 г. те са 73 срещу само 48 през 2014 г. Това представлява увеличение с 25 броя пожари, или с 52%.

Интензивността на повикванията е 0,76 срещу 0,71 за 2014 г.

За отчетния период на 2015 г. РСПБЗН е участвала в 18 бр. технически помощни операции, 2 бр. дежурства, 8 бр. помощ на други РСПБЗН и 2 бр. АСД. Статистиката показва, че броят на лъжливите повиквания се е увеличил от едно на две.

При пожари през изтеклия период са пострадали двама човека. През същия период за 2014 г. пострадалите са също двама, но тази година имаме и един загинал.

Като цяло броят на произшествията през отчетния период се е увеличил в сравнение с този за 2014 г. Увеличение с 3 бр. имаме в отрасъл „Жилищно стопанство, дейности на домакинствата” и с 2 бр. в отрасъл „Селско и рибно стопанство“. В отрасъл „Водопровод, канализация, сметосъбиране” няма промяна – имаме по едно произшествие за двата сравнявани периода. Намаление с три броя се наблюдава в отрасъл „Транспорт, складиране и пощи“. Най-голям е броят на произшествията в отрасъл “ Жилищно стопанство, дейности на домакинства ” – 20 бр. Цитираното по-горе увеличение от 3 броя представлява 15 % повече, в сравнение с миналогодишния период.

Две причини за възникване на пожари доминират през периода – “късо ел. съединение” и „техническа неизправност“ – и двете с по 7 бр., следвани от “неправилно ползване на отоплителен уред” – 6 бр., “небрежност при боравене с открит огън” – 4 броя, „умисъл“ и „строителна неизправност“ – по едно произшествие. Два случая са в процес на установяване, а един е отнесен в графа „други“

При сравнение с данните от 2014 г. се наблюдава намаление само в броя на пожарите, предизвикани от късо съединение (с 5 бр.). С два по-малко са и в процес на установяване. Няма изменение в броя на пожарите предизвикани от строителна неизправност, както и на умишлено предизвиканите. Всички други представени причини бележат ръст, като той е най-голям при пожарите, предизвикани от техническа неизправност.

Причините за 6 от пожарите са свързани с отоплителния сезон, което е 20% от всички пожари за периода.

Съвместно с ВиК Г. Оряховица се извършиха проверки на ПХ в населените места. За констатирани нередности, относно експлоатацията на хидрантите се връчиха уведомителни писма до Управител „ВиК-Йовковци“ гр. В. Търново.

Тази година по Оперативна програма „Регионално развитие“ в службата ни бяха доставени два нови пожарни автомобила.

Данните са предоставени от РС ПБЗН – Горна Оряховица

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица