1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира изпълнението на проект "Осигуряване на независим живот в Община Горна Оряховица"

           6271 Община Горна Оряховица започна изпълнението на проект „Осигуряване на независим живот в Община Горна Оряховица”, договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002-0021-C001 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

            Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. възлиза на 499 968,30 лева.

            Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания и да се преодолеят последиците от социалното изключване и бедността.

Специфичните цели на проекта са:

- Да се задоволят потребностите на 90 лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания от устойчиви, комплексни грижи и подкрепа, съобразно идентифицираните индивидуални нужди на лицата

- Да се предостави възможност за връщане на реалния пазар на труда на лица, които полагат грижи за близките си с увреждания чрез осигуряване на комплексна и дългосрочна грижа за близките им

- Да се подкрепи социалното включване на 90 лица от целевата група.

            Дейности: По проекта ще бъдат предоставяни почасови интегрирани услуги, в това число психологическа подкрепа, консултиране, социални услуги (домашен помощник и личен асистент) и здравна помощ, според индивидуалните потребности на лицата.     Услугите ще бъдат предоставяни от екип с подходящо образование и професионален опит към Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж – гр. Горна Оряховица (социален работник, медицинска сеста, психолог, домашни помощници и лични асистенти).

         Първоначално ще бъдат подбрани 50 (петдесет) потребители, които да получават услугата „Домашен помощник” и подкрепящи и/или здравни услуги. На по-късен етап, след приключването на предоставяне на услугите по процедура „Нови алтернативи” ще се извърши подбор на 40 (четиридесет) потребители, на които ще бъде предоставена услугата „Личен асистент” и подкрепящи и/или здравни услуги. Проектът е с обща продължителност 20 месеца.

          Резултати: Проектът ще осигури достъп на 90 лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания до почасови интегрирани услуги. В рамките на проекта ще се осигурят заетост и доходи на 48 лица, които ще предоставят услуги на потребителите. С реализирането на проекта ще бъдат задоволени потребностите от дългосрочни и комплексни ежедневни грижи, подкрепено социалното включване и подобрено качеството на живот на хора с увреждания и възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Реализирането на проекта ще намали и риска от институционален тип грижа. Ще бъде предоставена и възможност за връщане на реалния пазар на труда на лица, които полагат грижи за близките си с увреждания. 

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (Информ. Независим живот.pdf)Информация за проект "Осигуряване на независим живот в Община Горна Оряховица"Връзки с обществеността169 Kb18.09.2015 12:03

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица