1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Младежкият дом в Горна Оряховица става Център за култура и изкуство

5Изцяло нова визия ще придобие Младежкият дом в Горна Оряховица след реализирането на проект, изготвен от Община Горна Оряховица по програмата INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020. Проектното предложение е по Приоритетна ос 2 „Зелен Регион”. Проектът е одобрен от главния архитект на Общината Аталия Братованова и има издадено разрешение за строеж. В рамките на проектното предложение се предвижда реконструкция, преустройство и модернизация на Младежкия дом в културен център, музей и галерия. На първия етаж ще се помещава музейната част, която включва: туристически информационен център с офис посетители и вътрешен офис, мини кино с 5 D ефекти – до 12 места, магазини за сувенири и обслужващи помещения с различни експозиции. На втория етаж ще се помещава постоянната галерия, библиотека с читалня, изложбен архив, научен архив и мултимедийна зала. В новата постройка ще се помещава многофункционална зала с капацитет 140-180 места. Към залата се предвижда сцена с две странични сцени, задна сцена и авансцена. Над сцената ще се проектира кафе – „Скай”, което ще се използва за различни културни прояви, като: кафе – театър, моно – спектакли, литературни четения и др. Проектното предложение е разработено съвместно с побратимения на Горна Оряховица град Рошиори де Веде.

По Приоритетна ос 1 „Добре свързан регион” е подготвено проектно предложение за реконструкция и модернизиране на пътен участък от Републикански път III-514 (ул. Св. Княз Борис І), който свързва Летище Горна Оряховица с Икономическата зона и Централната градска част. Проектът се изработва в партньорство с гр. Александрия, главен град на окръг Телеорман.

По Приоритетна ос 3 „Безопасен регион”, Община Горна Оряховица в партньорство с Асоциация ОЛТ – Румъния и изготвила проектно предложение, което включва изграждане на Интегрирана система за мониторинг на околната среда, рано откриване и превенция от природни бедствия. Тази комплексна система ще се състои от информационна система, интегрирана система за рано откриване на горски пожари, интегрирана система за мониторинг на параметрите от околната среда, мобилна станция за измерването качеството на въздуха и оборудване на Кризисен щаб към Общината за координиране на действията и съвместна реакция при кризисни ситуации с останалите институции.

Трите проекта, изработени от Община Горна Оряховица са изпратени за одобрение в гр. Кълъраш, Румъния, където се намира Управляващият орган на програмата INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица