1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Балони в бяло, зелено и червено полетяха над манастир „Св. Пророк Илия” в деня на Екофорума за мир

IMG 2439Със Света литургия в манастир „Св. Пророк Илия” започна днес инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Отслужен бе молебен и водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Община Горна Оряховица и за мира по света.

На празника присъстваха временно изпълняващия длъжността кмет на Общината Деница Коева, експерти от дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”. Гости на манастира в празничния ден бяха децата от Клуб „Земята и ние” при Общинския детски комплекс и младежи от Горнооряховския младежки парламент.

Свещеникът отправи благослов за здраве и благоденствие към жителите на Община Горна Оряховица и благослови присъстващите миряни. След църковната служба децата удариха Камбаната в двора на светата обител. Малчуганите пуснаха в небето над манастир „Св. Пророк Илия” десетки балони в бяло, зелено и червено, като символ на България и сини, като флага на Европа.

От 1995 г. камбаната на манастир „Св. Пророк Илия”, който се счита и за покровител на града, е обявена за „Камбана за живот на Земята” от ООН. Тогава Горна Оряховица е била домакин на форум по повод 50-та годишнина на организацията. Всяка година на 24 октомври, когато се отбелязва Денят на ООН, тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица