1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Втори ден Горна Оряховица е домакин на фестивала на северното кино

kissС норвежкия филм „Целуни ме бе, дебил” продължава втората киновечер на фестивала „Северно сияние” в Горна Оряховица. Прожекцията ще започне от 16.00 ч. в зала 1 на Общината. Режисьор е Стиан Кристиансен, а в ролите са Ейли Харбое, Йойвинд Ларсен Рунестад, Кристофер Йонер

Група тийнейджъри се заемат с амбициозната задача да поставят и изиграят пиеса от известен автор. За ръководител на процеса наемат прочут актьор, който в този момент преживява криза на средната възраст. Решението му да повери главната роля на един местен герой ще превърне колективната работа в истински ад.
cherryОт 18:00 часа горнооряховчани ще видят филм и от Прибалтика. Естонският „Тютюн с аромат на череша” е дело на режисьорите Андрес и Катрин Маимик. В ролите са Мааря Якобсон, Тиина Кадарпик, Герт Раудсеп. 18-годишната Лаура живее в малък град и постоянно скучае – майка й я изнервя, а момчетата на нейната възраст не са й интересни. Когато щурата й приятелка Мерит я кани на излет сред природата, организиран от загадъчния природолюбител на средна възраст Йоосеп, Лаура усеща пеперудите в стомаха от първото истинско влюбване.

Филмът има номинация за наградата "На изток от запад" от МФФ Карлови Вари и  оминация за най-добър филм и номинация за Естонската филмова награда от МФФ Талин.
reunionФиналът на вечерта от 20:00 е със „Срещата на випуска” от Швеция. Режисьор на филма е Анна Одел, която ще видим и в главната роля, заедно с Андерс Берг, Сандра Андреис, Камила Бенхамза

Известната режисьорка Анна Одел не е поканена на срещата на випуска. Тогава тя решава да заснеме филм за това какво щеше да се случи, ако бе отишла на срещата и се бе сблъскала с бившите си съученици, чиито тормоз е търпяла години наред. По-късно Анна показва на останалите заснетия материал и документира реакциите им.
Филмът е с многобройни награди и номинации: МФФ Венеция – награда на ФИПРЕССИ; МФФ Стокхолм – най-добър режисьорски дебют и номанация за най-добър филм; МФФ "Нови Хоризонти", Вроцлав – Голямата награда; МФФ Братислава – награда на студентското жури; МФФ Брюксел - награди за най-добър филм и най-добър дебют; МФФ Дъблин – награда на критиката; Награди "Гулдбаге" – най-добър филм и най-добър сценарий.
Входът за всички прожекции е свободен. Фестивалът продължава и утре с нови три филма от 16.00, 18.00 и 20.00 часа.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица