1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горна Оряховица между двете световни войни

centarЗа Горна Оряховица периодът между Първата и Втората световни войни се характеризира със значителен стопански подем и нова вълна модернизация на градоустройството.

         Увеличава се обемът и разновидността на производството, отварят се нови фабрики, внасят се нови модерни машини и технически съоръжения. Съществен принос за това има откриването през 1922 г. на Горнооряховския мострен панаир, който от 1925 до 1932 прераства в международен и се провежда два пъти в годината. В него участват фирми от цяла Европа и САЩ, най-известните сред които (Круп, Сименс, Филипс, Форд, Фиат и др.) уреждат постоянни представителни павилиони, където излагат новостите на своето производство.

         Изключително успешна и далновидна се оказва инициативата на общинското управление и местните индустриалци от 1923 г. за създаване на енергийна кооперация „Виделина”. Дружеството за производство и разпределение на електрическа енергия започва дейността си със закупуването и монтирането на дизелови генератори „Круп” и „Сименс” от 110 киловата. В Коледната вечер, на 7 януари 1926 г., светва първата електрическа крушка в града. През следващите години кооперацията се превръща в най-мащабния енергоразпределител за Централна Северна България.

         С откриването на коларо-железарско, стопанско и градинарско училище местната власт прави постъпки за решаване на проблема с професионалната изостаналост и кадровото обезпечаване на производството.

         Сериозен фактор в развитието на града като важен транспортен център е откритото през 1925 г. аеропристанище (летище) Горна Оряховица. През същата година е завършена и товарната жп гара. С удължаването на железопътното трасе от Русе през Горна Оряховица до Стара Загора през 1912 г., както и откриването на линията до Лясковец през 1930 г., градът се оформя като важен кръстопът на железните пътища от столицата към морето и от Дунавската равнина през планината към Тракия. Създаването на автомобилна кооперация „Стрела” през 1937 г. полага основите и на организирания автобусен превоз.

         Различен облик на централната градска част придават построените нови сгради на районния съд, пощенската станция, обществената баня, халите, както и специално издигнатата върху сградата на кметството кула с часовников механизъм. Започва павиране на всички улици. Изградени са първата градска канализация и модерна общинска кланица.

Материалът и снимките са предоставени от Историческия музей

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица