1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

След края на Втората световна война започва възстановяването на Горна Оряховица

IzlojenieСлед влизането на България във Втората световна война от Горна Оряховица са мобилизирани над 400 доброволци. През месец септември 1944 г. 175 от тях се включват в заключителните бойни действия на войната.

         Горна Оряховица, както и цялата страна, посреща световното примирие със силно изтощена и разстроена икономика. Новата власт още в първите следвоенни години се заема с възстановяване на селското стопанство. През 1945 г. в Горнооряховска околия се изграждат осем трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС). В края на 1947 и началото на 1948 г. в България започва мащабна национализация в индустриалната сфера. Освен едрата градска собственост под държавно управление преминават всички частни фабрики, предприятия и акционерни дружества. След осъществяването на процеса в Горна Оряховица своята нова история започват редица заводи и комбинати.

         В началото на 50-те години управата на града се опитва да възстанови позабравената марка на Горна Оряховица като панаирна столица. Провежданото в продължение на няколко години изложение за селскостопански машини и продукти обаче така и не успява да се превърне в голяма търговска изява.

         През 1949 г. в страната е направено ново административно-териториално разделение. Като един от 14-те новосъздадени окръжни центрове до 1951 г. функционира град Горна Оряховица. В територията му са включени околиите Габрово, Дряново, Севлиево, Велико Търново, Павликени и Елена. В следващите години градът ни продължава развитието си на важен транспортен и енергиен център. В Горна Оряховица се създава едно от шестте главни железопътни поделения на страната, както и едно от трите национални енергийни управления – „Север-енерго”.

         По инициатива на местното управление и с доброволен труд на гражданите започва ново залесяване на зелени зони в града и околностите. Изградени са много нови места за спорт, отдих и туризъм. На 8 юни 1947 г. е открита построената с доброволен труд на местните туристи хижа „Божур”, а през 1956 г. е открит градският стадион „Димитър Дюлгеров” (дн. „Локомотив”) с лекоатлетическа писта и 10 000 седящи места.

Материалът и снимките са предоставени от Историческия музей

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица