1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Актуалното състояние на училищната мрежа бе обсъдено на работна среща в Горна Оряховица

IMG 3021Актуални въпроси в областта на образованието бяха обсъдени на работна среща, на която присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към процесите, протичащи в системата на народната просвета. Срещата се проведе по покана на ръководството на Община Горна Оряховица. В работната среща взеха участие кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът Йорданка Кушева, инж. Розалия Личева – Началник на РИО Велико Търново заедно с 4 експерти от управляваната от нея институция, Председателят на Постоянната комисия „Образование, култура и религия“ при Общински съвет Горна Оряховица Иван Момъков заедно с членове на комисията, експерти от общинска администрация и директори на всички училища, функциониращи на територията на Община Горна Оряховица.

Целта на срещата бе обсъждане на актуалното състояние на училищната мрежа, анализ на особеностите и консолидиране на мнение за изработване на балансиран план-прием за учебната 2016/2017 г.

Инж. Таня Димитрова – Старши експерт по професионално образование в РИО представи анализ  на реализацията на учениците, завършили ХІІ клас в средните общообразователни училища и професионалните гимназии в Община Горна Оряховица през предходната учебна година. В анализа беше отбелязано, че 92% от завършилите СОУ „Г. Измирлиев“ и 85% от завършилите СОУ „В. Грънчаров“ са постъпили във ВУЗ. Средният процент на абитуриентите от професионалните гимназии, които са постъпили във ВУЗ е 48%, като най-висок този показател е в ПГЛПИ „Ат. Буров“ – 70% и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 69%. Висок е и процентът на започналите работа – средно 35% за професионалните гимназии и 11% са СОУ, като най-много ученици, реализирани на трудовия пазар са от ПГСС „Боруш“ - 70%, ПТГ „В. Левски“ – 61%, ПГХТ „Проф. д-р Ас. Златаров“ – 60 %, ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – 59%. Броят на тези, които не учат и не работят е 20, което съставлява 8% от завършилите професионални гимназии. Добрата новина е, че сред завършилите СОУ този показател е 0.

От общинска администрация бе представен анализ на състоянието на училищната мрежа в съпоставка с данните от предходната учебна година. Сравнението показва намаляване на общия брой ученици със 178, а на паралелките със 7. Отбелязано бе, че само в СОУ „В. Грънчаров“ няма маломерни паралелки, а в ОУ „Св. св. Сирил и Методий“ с. Поликраище броят на маломерните паралелки е намалял. Броят на паралелките, които не отговарят на изискванията на НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена е нараснал със 7. През настоящата учебна година 32 паралелки са маломерни, а 9 паралелки са слети, като в 5 от тях, въпреки сливането, броят на учениците е под законовия минимум.

На фона на така представените данни се проведе и обсъждане на реалните възможности за осъществяване на Държавния-план прием за учебната 2016/2017 година. Инж. Добромир Добрев изрази мнение, че е добре да се изчакат резултатите от второ класиране, преди да се закриват паралелки, за които има индикация, че могат да се попълнят. Инж. Розалия Личева призова присъстващите директори на средни училища за толерантна конкуренция в полза на учениците и тяхното ориентиране към училищата в Горна Оряховица, тъй като в града ни има традиции и възможности за качествено професионално образование.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица