1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За четиринадесети път горнооряховските журналисти раздадоха наградите си „Ряховски камъни”

DSC 4760Пет ряховски камъка връчиха тази година година горнооряховските журналисти. ХІV церемония на СБЖ – Горна Оряховица по традиция се проведе в художествена галерия „Недялко Каранешев” и бе уважена от ръководството на Община Горна Оряховица

Идеята на местните медии започва през 1999 г. Тогава шеговито те се наричат Академия „Ряховски камъни”, в която освен СБЖ влиза и Историческият музей. След кратко прекъсване наградите са възстановени през 2002 г. Отличията си, журналистите връчват на личности, които милеят за града и по свой начин правят така, че той да е по-добро място за живеене, по-известен и с повече перспективи. Наградите са статуетки с камък от символичната за горнооряховчани местност.
На ХІV церемония „кавалери” на „Ряховски камъни” са Никола Чолаков, инж. Павлинка Николова, Радослав Рашков, фирма АСТ ООД и екипът археолози, започнал разкопките на крепостта Ряховец.

Тази година „Камък кремък” за искрата, която запалва в поколенията след себе си, заслужи учителят-краевед Никола Чолаков. Той се труди неуморно и безвъзмездно за издирване и популяризиране на историята и видните личности от своето родно село – Драганово и от горнооряховския край. „Изненадан съм и благодарен на местния печат, че забелязва и подкрепя труда ми”, каза Чолаков, приемайки наградата.

Още един труженик, отдаващ бъзвезмездно силите и времето си на Горна Оряховица и нейните най-добри синове и дъщери, получи „Камък темел”. Инж. Павлинка Николова получава наградата най-вече за поредицата „Успели горнооряховчани. Отново у дома”, която поддържа вече няколко месеца на страниците на СЕДМИЦАТА. В чест на 145-та годишнина от обявяването на Горна Оряховица за град, тя започна къртовска работа по издирване на най-успелите в България и по света горнооряховчани. Интервюта с тях продължават да излизат на страниците на вестника. Наградата й обаче е признание и за всички други инициативи, които инж. Николова е подхващала и защитавала в интерес на родния си град.
„Благодаря на всички, които ми помогнаха да осъществя тази идея. На вестника, на Общината, която ме подкрепи и заяви уважението си към тези хора, на приятелите, които ми помагат в издирването. Нека продължим това начинание и да открием колкото се може повече добър пример за това, как талантът и трудолюбието водят до успех”, призова Павлинка Николова.

Колективна награда за историческия пробив в проучването на крепостта Ряховец получи екипът, започнал разкопките тази година - проф. Хитко Вачев - негов научен консултант, ръководителят му Илиян Петракиев и заместник-ръководителя Мая Иванова.
Развълнуван от признанието на родния си град проф. Хитко Вачев си припомни, че на крепостта е започнала научната му кариера и след като е обиколил света, пак се е върнал тук. „Посвещавам тази награда на приятеля и учения, който много щеше да се радва, ако беше ни видял и се надявам, че ни гледа и се радва отгоре – на ст.н. с. дин Иван Бъчваров”, каза проф. Хитко Вачев. „Като символ на вечност и твърдост, камъкът е прекрасен символ на Горна Оряховица. Доказахме, че животът тук не е прекъсвал 5000 години – това е вечност, а с твърдост ще стане така, че крепостта да се превърне в привлекателен археологически и туристически обект”, каза Илиян Петракиев.

Крайъгълен камък за приноса си към развитието на бизнеса в Горна Оряховица получи АСТ ООД. Фирмата, реализирала една от най-успешните руски инвестиции в България, разкри център за гуми на стойност 2 милиона лева и разкри 30 работни места. Наградата получи Валери Бобев – директор продажби, който сподели, че половин година след отварянето на центъра всички са уверени, че решението да преместят бизнеса от Русе в Горна Оряховица е било правилно. Не само заради стратегичскето положение на града, но и заради инвестиционния климат създаден тук.

Най-емоционалното връчване на награда се получи при Радослав Рашков. Вратарят на „Локомотив” получи „Благороден камък” за големия си жест към две деца в труден и за неговото семейство момент. Радо и семейството му се бориха за живота на майка му, болна от рак и събраха дарения за лечението й в чужбина. Жената изгуби битката с болестта, а остатъкът от парите, Радо и близките му дариха на Алекс и Самуил, които пък се борят да не загубят зрението си. След това и самият Радослав пострада и вече няколко месеца е извън терена и лекува контузия, за което му трябваха пари. Във всеки един момент той повтаряше, че никога не би използвал парите за майка му за своето лечение. Младият мъж не скри сълзите си, приемайки наградата и пожела успех на децата, които се борят с болестта.

Специален гост на церемонията беше Валентин Михов, който по-рано представи книгата си в НЧ „Напредък - 1869”. Той получи специален плакет от СБЖ – „Приятели на журналистите”. Също специален поздрав за него беше изпълението на „Когато бях овчарче” на почитателите му от ПК „Ряховец”.
ХІV церемония „Ряховски камъни” бе организирана с помощта на Община Горна Оряховица, „Минов ланд”, „Боби”, „Стефанов”, „Гулбанис вайн”. И със специалното участие на балет „Грация” и малката певица Мария Арсова.

\

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица