1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Приеха мерки за ограничаване опасността от разпространение на заболяването Туларемия

tularemiaОбластната епизоотична комисия заседава днес в Областна администрация Велико Търново. Заместник-областният управител Любомира Попова откри заседанието, което бе свикано във връзка с регистриран случай на Туларемия в страната. На заседанието бяха обсъдени спецификата на заболяването, обстановката и мерките за действие в област Велико Търново. До този момент е открит само един болен, жена на 75 години от свищовското село Алеково. Тя е била диагностицирана в Пловдив, където живее от няколко месеца. Не са открити други болни хора, няма и заразени животни, съобщиха д-р Евгения Недева, директор на РЗИ - Велико Търново и д-р Станимир Спасов - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Велико Търново.

Комисията прие мерки за ограничаване опасността от разпространение на заболяването, които включват, създаване на организация за запознаване на всички общопрактикуващи лекари при неизяснени случаи на лимфаденити в диференциално -диагностичен план да се има предвид Туларемия. Комисията препоръчва и организационно - методична помощ в специализираните практики по УНГ, очни болести и хирургични болести в община Свищов за своевременно съобщаване и изпращане на материали за изследване за Туларемия. Мерките още включват и съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване, както и засилен санитаро-хигиенен контрол. Освен това комисията препоръча и провеждане на дератизационни мероприятия в село Алеково в домове, обществени сгради и складове.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии, които са с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути, дезинфектанти – за няколко минути. Основен източник на заразата в природата са различни животни – основно гризачи, хищници и птици. От природните огнища заразата се предава на домашните животни и на гризачи обитаващи жилищата. Болестта се предава най-често по хранителен път - чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина и изпражнения на болни животни. Може да се предаде и при ухапване от кърлежи и комари, чрез вдишване на заразен прах при обработване на кожи и чрез проникване през кожата и лигавиците.

Като профилактика от РЗИ препоръчват, недопускане на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна вода; оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата на евентуално ухапване. Препоръчва се да не се пие вода от непроверени водоизточници, обилно да се измиват плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров вид. Сред профилактичните мерки са и използване на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви, или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

Информацията е предоставена от Областна администрация – Велико Търново

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица