1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С фотоизложба Красимир Маринов отбеляза своята 70-та годишнина

DSC 0012Близо 100 фотоса, правени в продължение на 40 години, подреди в изложба горнооряховският фотограф Красимир Маринов. Така, по нетрадиционен начин майсторът на фотообектива отбеляза своята 70-та годишнина.

Рождения си ден Красимир Маринов отбеляза на Бъдни вечер, а три седмици по-късно той събра приятели и почитатели на изкуството за своеобразна ретроспекция на своя живот. Фотосите, подредени в Художествената галерия „Недялко Каранешев”, представят само част от огромния архив и разноликия талант на фотографа-летописец на Горна Оряховица през последните десетилетия. Много колеги и приятели споделиха празника на Красимир, който с обичайната си скромност приемаше хвалебствията за работата си.

Красимир Маринов открива фотографията още като ученик и снима любителски от 1959 г. През 1968 г. се присъединява към тогавашния Кино клуб и няколко години по-късно става негов председател. 40 години от живота му са били професионално свързани с камерата и фотоапарата. Той е на всички значими за Горна Оряховица събития. Самият той казва, че предпочита репортажната фотография. Обича да открадне мига, а не да наглася пози. Дори портретите си прави в движение и без позиране.

„Освен хроникьор на горнооряхвската история, той е художник. Умее не само да хване мига, но и да улови духа на събитието, онова нещо, което после те кара да осмисляш станалото”, каза, представяйки автора на изложбата, един от дългогодишните колеги и приятели на Красимир и бивш заместник - кмет Илия Михайлов. Той напомни за работата в Кинофото клуба, организирана от Красимир. За търсенията и експериментите му. За първите извънстолични анимационни филми, които се правят именно в горнооряховския клуб и които печелят награди от български и международни конкурси.

Поздравителни адреси за художника-фотограф бяха подготвили заместник - кметът Йорданка Кушева от името на кмета инж. Добромир Добрев и Общината, с чието съдействие е осъществена изложбата и председателят на НЧ „Напредък - 1869” Атанас Петров. Никой от говорещите не пропусна да отбележи и огромната роля в творчеството на Красимир Маринов на неговата съпруга – маестро Донка Копринкова. И всички се съгласиха, че заради Краси хор „Славянско единство” е най-сниманият хор, поне в България.
Самият Красимир Маринов пък благодари на всички, уважили поредната му изложба и на всички помагали му през годините.
Специален поздрав за рожденика бяха подготвили и приятелите на Красимир от хор „Славянско единство”, които изпяха своите пожелания с „За старата любов” и „На многая лета”.

\

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица