1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Художници от Джулюница представиха творчеството си пред горнооряховчани

DSC 0013Трима художници от Джулюница подредиха картините си в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Горнооряховските ценители на изобразителното изкуство имат възможността да видят живописни творби на Йордан Върбанов, отец Николай Стайков и Светослав Иванов. На откриването на изложбата, творчеството на тримата автори бе представено от горнооряховския художник Янко Янков, който също произхожда от стар джулюнски род. „И тримата не са професионални художници, имат други професии, но са обединени от голямата любов към изкуството и родния край. Те хващат четката и влагат цялата си обич в претворяване на природата, улиците, характерните типажи, слънчевите или зимни настроения, мокрите пътища, реката или красотата на натурата”, каза в представянето си Янко Янков.

Художникът Йордан Върбанов в класически картини и записки отразява живота на българското село в миналия век. Авторът е завършил Художествен техникум във Врачанското село Кунино, а след това Института за прогимназиални учители в Дупница и СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Педагогика”. Негови творби участват в национална изложба на художниците педагози във Велико Търново. Има две самостоятелни изложби в Лясковец. „В картините на Йордан Върбанов има толкова оптимизъм и свежест, че ти се иска да влезеш в тях и отблизо да съпреживееш онова ведро настроение, което струи отвсякъде. Всичко е документално и прецизно изработено – бабината къща със старата жена, кокошките, варосаното дръвче, тиквите наредени на каменния дувар. Художникът, обаче не е само регистратор. Той изпипва детайлите с любов и известна доза носталгия по едни отминали и безвъзвратно изгубени времена”, каза още Янко Янков.

Отец Николай Стайков е художник-портретист на свободна практика, излага също акварел и масло. Завършил е Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.От 2014 г. е асоцииран член на Съюза на българските художници. Участвал е в много общи изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания, Русия. „Николай Стайков е малко по-различен художник. Той е експресивен и изкушен не само от селския, но и от градския пейзаж. Всяко едно петно е преживяна радост, всяка мазка на четката е търсене на светлината и въздействието. Отец Николай рисува и фигурални композиции, които също са безпощадно реалистични”, сподели с присъстващите Янко Янков.

Светослав Иванов е художник-живописец. Завършил е Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” със специалност „История”. В творческата си биография вече има една изложба в Горна Оряховица. „Като историк по образование, Светослав Иванов също иска да документира. Персонажите често са негови приятели и познати от селото. Голям брой от творбите му са посветени на гората и в тях всичко е отразено с възхищение към природата и респект към момента”, каза Янко Янков, представяйки творчеството и на третия художник.

„Благодарим на Община Горна Оряховица и на Художествената галерия за съдействието при организиране на изложбата. Тяхната помощ означава много, означава, че в тази Община има усет за красивите неща, има положително отношение към хората на изкуството и към изкуството като цяло, изрази благодарност към организатори от името на тримата художници Йордан Върбанов.

Гости на откриването на изложбата бяха заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, кметът на Джулюница Мариян Точев, Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция на Фонд „Земеделие”, както и много приятели и почитатели на творчеството на тримата художници. 

\

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица