1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Д-р Ралица Банова, лекар в МБАЛ „Св. Ив. Рилски”: „Компенсирам заплащането с детските усмивки”

3Д-р Ралица Банова е на 25 години. Тя е най-младата лекарка в горнооряховската болница. Родена е в Павликени, но след завършване на Медицинския университет в Плевен, любовта я довежда в Горна Оряховица. Владее немски и английски. От средата на ноември 2015 г. д-р Банова работи в детското отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Всички сме й като майки”, шегуват се медицинските сестри и лекарите и не пестят добри думи за младата жена. Радват се, че е сред тях, че не е избрала като много свои колеги да напусне страната след завършване на обучението си.

За решението да остане в България, за лекарския професионализъм, за детските усмивки и благодарността на родителите разговаряме с д-р Ралица Банова - най-младата лекарка в горнооряховската болница.

Д-р Банова, избрахте Горна Оряховица, а не Великобритания, Германия или САЩ. Защо?

Д-р Банова: Много млади лекари ежедневно потеглят от Терминал 2 на летище София. Други избират да останат тук. Всеки сам решава какво да прави с живота си. Със сигурност е много трудно да оставиш семейството си, което е било до теб през цялото време, подкрепяло те е през тези 6 години на обучението и накрая ти да им помахаш от стълбичката на самолета. Понякога не виждаш изход и си принуден да го направиш…

Но Вие останахте…?

Д-р Банова: Да, аз взех своето решение и то е да остана в България! Вярвам, че тази отрицателна статистика на заминаващи млади медици може да се промени в положителна насока. Аз никога и не съм помисляла да напусна страната. Предпочетох да остана тук, защото знам, че един ден нещата ще се оправят. Няма невъзможни неща, единствено смъртта не може да бъде избегната. За всяко нещо си има начин и решение, стига да си поставиш правилната цел. Животът е една непрекъсната борба, а от всеки преживян ден ние си вземаме по една поука. Затова съм тук, защото искам и ще се боря нещата да се случват в правилната посока.

Какво Ви доведе в Горна Оряховица?

Д-р Банова: Може да се каже, че любовта ме доведе тук. Избрах да последвам човека до мен. Той винаги ми е давал правилните съвети, когато съм имала нужда и досега не съм бъркала. Така направих и сега. В Горна Оряховица имам възможността да работя това, което винаги съм искала, а пък и домът е там, където е семейството и любимият човек.

Как избрахте да бъдете детски лекар?

Д-р Банова: Мечтата ми бе да работя с деца, да стана педиатър и да помагам на най-малките, все пак те са бъдещето на България. Сега работя в детското отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и нито за миг не съжалявам, за избора си. Още от първия работен ден разбрах, че съм открила своето място. Безкрайно съм благодарна на екипа на отделението, който веднага ме прие като една от тях. Осъзнах, че не е важно в колко голяма болница работиш, а с какви професионалисти.

Свикнахте ли вече с ежедневието в болницата, успявате ли да се справите с всичко?

Д-р Банова: Всеки един от моите колеги в отделението е професионалист в работата си и най-важното – човек. Ежедневно тук полагаме грижи за здравето на нашите малки пациенти. Най-голямата награда, която получаваме, не е месечното възнаграждение, а усмивките на децата и благодарността на родителите.

Помните ли първия си работен ден и първия си пациент?

Д-р Банова: Няма как да забравя първия си работен ден. Беше на 16 ноември миналата година. Сутринта дойдох в болницата с голямо желание. Дежурният екип ме посрещна много топло, представиха ме на всички, разведоха ме из болницата. Още тогава разбрах, че съм намерила мястото си. Две седмици по-късно беше и първото ми самостоятелно нощно дежурство, което мина много спокойно. Имах 3-месечен пациент, който насочих към друго отделение, заради симптомите, които показваше.

В крайна сметка, лесно ли е да работиш с деца?

Д-р Банова: Разбрах, че да бъдеш педиатър никак не е лесно. Трябва да си грижовен, всеотдаен, силен, отговорен и да вършиш работата си с голямо желание. Предстои ми да специализирам, но един ден аз ще бъда професионалист в сферата, която съм избрала. А относно заплащането…то ще дойде с времето, с труда и волята. Междувременно ще го компенсирам с детските усмивки!

 

Отделението по педиатрия в МБАЛ „Св. Иван Рилски” обслужва пациенти до 18 години, както от община Горна Оряховица, така и от други общини на областта. Началник отделение е д-р Елена Ангелова – специалист по педиатрия и детска ревматология. Отделението разполага с 20 болнични легла. 8 от тях са в кърмачески сектор, където има 11 бокса и 2 ВИП стаи, пригодени за нуждите на кърмачетата. 10 от леглата са в юношески сектор, в който са обособени 5 болнични стаи, 2 бокса и 1 ВИП стая с отделен санитарен възел. 2 от леглата са за интензивно лечение в стаи, оборудвани с необходимата апаратура съгласно изискванията. През 2012 год. част от стаите в Юношеския сектор и ВИП стаите са реновирани и дообзаведени. В отделението работят 7 лекари със специалност детски болести, 12 медицински сестри, 5 санитари и 1 учител.

От създаването на детско отделение към него работи и училище. Преподавател в него е Катя Кръстева от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. В училището се обучават деца, които се лекуват в отделението. Както всяко учебно заведение, то има необходимото обзавеждане, разполага с учебници за всички класове, занимателни игри, пособия за извънкласни дейности. Занятията в болничното училище се провеждат всеки ден от понеделник до петък.

 12

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица