1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За създателя на българския химн разказва изложба в горнооряховския Исторически музей

DSC 0014Върху мелодиката на популярното в края на възрожденската епоха „Свищовско хоро” е изградена в музикално отношение песента „Горда стара планина”, чийто автор е Цветан Радославов. За първи път песента е публикувана в учебниците по музика на Георги Байданов (1894 г.) и Карл Махан (1895 г.) с описанието народ. С времето популярността й нараства и тя се превръща в „неофициален химн”, като до средата на ХХ век се утвърждават и нейни преработки, дело на Борис Тричков и Стилиян Чилингиров. Това са само част от фактите, разказващи за създаването на българския химн и неговия автор Цветан Радославов. Художествено-документалната изложба „Мила Родино” е подредена в Исторически музей – Горна Оряховица. Нейни организатори са: Научният архив на БАН, Исторически музей – Свищов, Художествената галерия „Н. Павлович” и СОУ „Цветан Радославов” от град Свищов, подпомогнати от Националния музей за изобразително изкуство, ,,Златният фонд” на Българското национално радио и Централният държавен архив от Държавната агенция ,,Архиви”.

Изложбата представя разгърнат и увлекателен разказ за живота и делото на създателя на българския химн-ученият, учителят и творецът Цветан Радославов. Изградена е с автентични архивни документи, фотографии, картини и музейни експонати, повечето от които неизвестни за широката общественост. Авторите са разширили обхвата на експозицията извън рамките на строгия биографичен разказ, за да покажат една значително по-обстойна картина на толкова важни за българите времена – Възраждането и периода на изграждането на младата българска държава.

Експозицията е създадена през 2013 г., по повод 150-годишнината от рождението на Цветан Радославов, и представя неговите многобройни дарования на учен, изследовател, художник, поет, пианист, учител, нумизмат, археолог и първосъздател на настоящия национален химн на Република България. Целта на организаторите е пред горнооряховската общественост да бъде представено в пълнота и изчерпателност научното и художествено-документално наследство на този български енциклопедист и просветител.

Изложбата бе открита от докторът по история от Научния архив при БАН Джени Иванова. „Цветан Радославов завещава на Отечеството си песента „Горда Стара планина”, стана основа на съвременния български химн „Мила родино”. Създадена спонтанно в студентските му години, когато той е далеч от родината си, песента заема трайно място в сърцата на хората. Нейната прочувствена мелодика и разбираем текст постепенно я превръщат в „неофициален” български химн. Въпреки перипетиите, през които преминава песента и политическите вмешателства, съпътстващи утвърждаването й за национален химн през 1964 г., VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991 г.) препотвърждава този избор, като връща части от първоначалния текст. За всички българи „Мила Родино” остава песента, която и днес вълнува и обединява сърцата ни, независимо от това на коя точка от земното кълбо се намираме”, каза при откриването Джени Иванова. Тя благодари на колегите си от Историческия музей и на Община Горна Оряховица за гостоприемството и пожела успех на експозицията. Гост на откриването на изложбата бе заместник-кметът Йорданка Кушева.

Експозицията ще остане подредена в Историческия музей до 11 март. На 3-ти март входът за всички посетители ще бъде безплатен.

\

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица