1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Полезна информация за данъкоплатците собственици на МПС

MDT picЗаплащането на данъка върху превозните средства е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средства, е регламентирано в чл. 60, ал. 6 от Закона за местните данъци и такси. Заплащането се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ.

По силата на чл. 11, ал.1 от наредба Н-32 от 16 декември 2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност, във всеки контролно-технически пункт трябва да функционира компютъризирана система за управление на работата на средствата за измерване и информационна система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на ППС. С новата редакция на чл.11, ал.3 е въведено изискването, информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на ППС да осигурява възможност за автоматична проверка за платен данък върху превозното средства, дължим към деня на извършване на прегледа или документ, че е освободено от данък, съгласно чл.58 от ЗМДТ.

Към настоящия момент, според писмо от 8 декември 2015 г. на Изпълнителната агенция автомобилна администрация (ИААА), във всички контролно-технически пунктове при извършване на периодични прегледи на ППС и при периодичен преглед за техническата изправност на ППС се извършва такава автоматична проверка за платен данък върху превозните средства. Когато при автоматичната проверка в информационната система на ИААА не се получи потвърждение, че данъкът на конкретното ППС е платен, системата не позволява прегледът да бъде продължен. Това може да стане само след представяне на издаден или заверен от общината документ, изискуем по чл. 30, ал.1, т. 4 от Наредбата, т.е. документ за платен данък се предоставя само ако при извършване на автоматичната проверка в информационната система на ИААА не е получено потвърждение, че данъкът за съответното ППС е платен.

Такъв документ може да бъде квитанция за платен данък или платежно нареждане за плащане по банков път. В съответствие с изискването на чл.30, ал.1, т. 4 от Наредбата, тези документи трябва да са обозначени или маркирани за еднозначно идентифициране от информационната система със стикер. Стикерът съдържа уникален номер, четим текст и баркод. По този начин всеки документ е маркиран, с цел разпознаването му от информационната система. Стикерите не са ценни книжа по смисъла на чл. 2, ал.1 от наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценните книжа.

За освободените от данък ППС, при проверка системата също трябва да генерира съобщение, че данък не се дължи. Ако се наложи представяне на писмен документ, това следва да бъде удостоверение, съдържащо данни за задълженото лице, конкретното ППС, притежаваната идеална част от ППС и периодът за освобождаване. Допустимо е издаване на документ за многократно ползване, т.е. с който се удостоверява освобождаване от данък на конкретното МПС безсрочно (напр. освобождаване от данък на основание чл. 58, ал.1, т. 4 от ЗМДТ на МПС, принадлежащо на лице с установена степен на намалена работоспособност над 50 %, безсрочно)

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица