1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Приветствие на инж. Добромир Добрев към жителите на Общината по повод Националния празник

             DSC 0507Уважаеми съграждани,

Днес, 3 март 2016 година, отбелязваме 138 години от Освобождението на нашия народ от петвековното турско робство. На този ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на нашата – най-нова България!

Историята е отредила да сме на кръстопътя – между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където интересите на Великите сили сложно преплитат съдби.

Този възел е наричан с много имена – Източен въпрос, Близкоизточна криза, Балкански синдром…

История, политика и философия се преплитат.

Силата на народа ни е подложена на изпитания в продължение на векове. Кой може да каже колко струва свободата, платена със сълзите на майките? Колко кръв е пропила родната земя?

Днес ние сме свободни. От нас е далече онова страшно време, онези пет столетия мрак – пълни със срам и обида, с предателства, с глад, със страха на мнозина…Но и време на герои, съхранило кураж и надежда, вяра и жертвоготовност на достойни българи.

Първите, които надигат оръжие, са хайдутите. По-късно ще въстават и другите, ще дойде редът на българските легии и на Левски – с Лъвския скок…И пламва най-дълго чаканата, Освободителната война, за която българският народ е готов!

240 смели мъже от селищата на Горнооряховска община се включват в българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници. То поема славния път към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина.

Днешната дата – 3 март, бележи мечтата за свобода. Свобода, превърнала се в лична кауза на всеки и благодарение на това – станала факт!

И затова днес, почти 14 десетилетия по-късно, е наш дълг да я пазим, защото тя е мъдрост и поука. Тя е доказателство, че когато вярваме в мечтата за един по-добър живот на всички – можем да постигнем обединение и успех!

Честит Национален празник, българи!

Инж. Добромир Добрев

Кмет на Община Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица