1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Много добра оценка за взаимодействие получиха участниците в учение,провело се в СОУ „Вичо Грънчаров"

DSC 0128Как работи единната спасителна система при кризисна ситуация бе демонстрирано днес по време на учение, провело се в СОУ „Вичо Грънчаров”. Задействан бе Аварийният план на училището в частта „Пожари”. Целта бе да се провери взаимодействието на силите, вземането на решения и провеждането на спасителни работи при възникване на пожар на територията на учебното заведение. В учението се включиха служители от РСПБЗН – Горна Оряховица, РСПБЗН – Велико Търново, сектор „Специализирани оперативни дейности”, РУ – МВР – Горна Оряховица, ЦСМП, доброволно формирование „Раховец” към Община Горна Оряховица, ученически авариен екип на МБЧК към СОУ „Вичо Грънчаров”.

Разиграна бе ситуация, при която в следствие на късо съединение в ел. инсталация в една от учебните залив училището се запалват горими материали около мястото на огнището. Пожарът обхваща стенната облицовка и се създават условия за бързата му разрастване в залата, съчетано със задимяване на сградата. Задейства се пожароизвестителната система в училището. Учениците под ръководството на персонала напускат сградата според разработения план за евакуация. Ръководителите на класовете преброяват учениците, при което се установява липсата на петима от тях. Следват действията по гасене и спасяване.

Броени минути след подаване на сигнала, на място пристигнаха пожарни, спасителни автомобили, линейка. Учениците бяха изведени на безопасно разстояние, от където можеха да наблюдават действията на участниците в единната спасителна система. Акцията бе коментирана от служител на РСПБЗН, който през цялото време обясняваше какво и защо се случва. След потушаването на „пожара”, пожарникари и спасители влязоха в сградата, за да изведат петимата „пострадали” ученици. Те се намираха на различни етажи в сградата и с различна степен на „нараняване”. След извеждането им, „ранените” бяха поверени на доброволците от общинското формирование „Раховец” и ученическия екип на МБЧК, а след това на лекарите от ЦСМП. СОУ „Вичо Грънчаров” е първото и единствено към момента училище в града, в което бе създаден младежки клуб на БЧК. „ С днешното учение още веднъж искаме да покажем, че освен за образованието и възпитанието, ние се грижим за здравето и безопасността на нашите ученици. Сигурността на децата винаги трябва да е на първо място. Учението премина много добре, имаше много добро взаимодействие между службите, коментира директорът на училището Николинка Попйорданова. Много добра оценка за взаимодействието на службите и работата на единната система за сигурност даде и началникът на Горнооряховската РСПБЗН гл. комисар Георги Тодоров. Особени адмирации имаше за доброволното формирование „Раховец” към община горна Оряховица, тъй като това беше първото му сериозно участие в акция. Гл. комисар Тодоров не спести похвалите си и за ученическия екип на МБЧК. На децата беше поверена най-отговорната задача, тъй като именно те трябваше да окажат първа помощ на пострадалите, преди да пристигнат лекарските екипи. Това в много ситуации може да се окаже решаващо, коментира още началникът на РСПБЗН. Младите червенокръстци също бяха доволни от представянето си и споделиха, че приемат работата си много отговорно.

Учението в СОУ „Вичо Грънчаров” премина без инциденти и при пълно взаимодействие на службите от единната спасителна система. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица