1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Над 130 деца от Общината пресъздадоха паметни моменти от Априлското въстание

DSC 0073Над 130 деца от детски градини, училища, театрални трупи и Общински детски комплекс пресъздадоха вълнуващи моменти от Априлското въстание. Възстановките на бунтовната 1876 година бяха в рамките на петото издание на културно-образователния форум, организиран от Община Горна Оряховица. Форумът условно бе разделен на две части. Сутринта на сцената в Зала 1 на Общината се представиха деца от детските градини, които рецитираха стихове и пяха песни, посветени на Априлската епопея. В следобедните часове форумът бе официално открит от заместник-кмета Йорданка Кушева. „Горна Оряховица е била своеобразна столица на І революционен окръг и този факт означава, че вие скъпи деца сте потомци на горди, целеустремени и свободолюбиви хора. Вие като достойни техни наследници трябва да знаете спомена, да помните историческите факти, да ги тълкувате и да бъдете горди българи, защото осъзнаването на принадлежността е сигурен знак за подплатено самочувствие в общото Европейско семейство и в глобалния свят”, приветства участниците във форума Йорданка Кушева. Гости на откриването бяха Любка Русева, Боянка Димитрова и инж. Катя Василева от Регионалния инспекторат по образование, ръководители на обществени организации, институции, директори на училища, учители и ученици. Всички присъстващи бяха поздравени от името на Меглена Кунева – заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката. „Убедена съм, че форуми като този, ще допринесат за формирането и подобряването на различните умения на учениците. По този начин вие засилвате мотивацията им за усвояването на знания. Участието на децата в подобни възстановки на исторически събития се отразява положително и на способностите им за общуване и взаимно разбиране”, се казваше в поздравителния адрес на Меглена Кунева до участниците и гостите на културно-образователния форум.

След официалното откриване, Зала 1 на Общината се превърна в своеобразна сцена, на която бе възроден споменът за славните моменти от Априлската епопея. Паметните дни на 1876 г. с възрожденски песни и стихове пресъздадоха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски” с. Драганово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Поликраище, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” Горна Оряховица и Вокална група при Общинския детски комплекс. За ушиване на знамето на въстаниците от Райна Княгиня, разказаха младите артисти от Детска театрална група при НЧ „Хр. Козлев – 1893” Долна Оряховица. Избухването на въстанието в Горна Оряховица и залавянето на Георги Измирлиев и Иван Панов – Семерджиев бе тема на възстановката на СОУ „Георги Измирлиев”. С композицията „Да се знае и помни” учениците на СОУ „Вичо Грънчаров пресъздадоха участието на Горна Оряховица в Априлското въстание, както и спасяването на града от опожаряване от Елена Грънчарова. „Кървавото писмо” бе тема на драматизацията на учениците от ОУ „Иван Вазов”, а възпитаниците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” пресъздадоха битката при Дряновския манастир.

Паралелно с провеждане на форума, пред сградата на Общината бе разположен музей на открито, представен от Клуб „Традиция” – Велико Търново. Експозицията „Духът на Епохата“ представи Априлско въстание и последвалата след неговото потушаване Руско-турска Освободителна война. Посетителите на музея на открито имаха възможност да разгледат изложените униформи, оръжия и аксесоари, и за кратко да се потопят в атмосферата на паметните дни на бунтовната 1876 година.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица