1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С изложбата "Подкрепи и мен ръката" Историческият музей отбелязва 140 години от Априлското въстание

PlakatНа 27 април (сряда) от 12.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита гостуващата експозиция „Подкрепи и мен ръката…”. Изложбата е дело на Националния литературен музей - София и представя историческата епопея от  Април 1876 през погледа на класиците на българската литература, върховите постижения на световната журналистика и пластичните изкуства.

         Този най-въздействен образ в колективното съзнание на българина е показан чрез перата на Иван Вазов и Захари Стоянов, Любен Каравелов, Илия Блъсков, Константин Величков, Стоян Заимов, преосмислен в модерния прочит на Пенчо Славейков, талантливите интерпретации на съвременната литература в лицето на Яна Язова, Фани Попова-Мутафова, Генчо Стоев и до най-младите белетристи Милен Русков и Галина Златарева.

         Изложбата има амбицията да впише българската 1876 в широк исторически контекст, като търси отгласите ? в редовете на първите хроникьори – френския журналист Иван дьо Вестин и велемощния кореспондент на "Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, чиито репортажи преобръщат самия ход на историята, та до почти неизвестните илюстрации от френския вестник "Le Monde illustre". Отразени са и резонансите на въстанието извън България – от популярното обръщение на Джузепе Гарибалди към борците за националната ни кауза до почти неизвестното писмо на панагюрци до Юджийн Скайлър. Драматичният разказ за всичко това е разположен на 17 фотодокументални платна.

         Експозицията включва и десетки безценни оригинални реликви от два знакови литературни музея – на Иван Вазов и на Петко и Пенчо Славейкови в София, както и от две частни колекции – на д-р Тони Зарев и на проф. Михаил Неделчев.

         Различен ракурс върху паметта за Априлската епопея е потърсен в експонирането на юбилейни плакети, монети и банкноти, марки, значки, пощенски картички и първодневни пликове.

         Сред най-ценните експонати са първите издания на "Под игото" на английски и на български език от 1894 г. с бележки от автора,  стихосбирката "Гусла" от 1881, в която са включени творби от знаменитата "Епопея на забравените", екземпляр на "Записките..." на Захарий Стоянов с бележки на дядо Петко Славейков по белите полета, лични вещи, оригинални ръкописи и снимки на подкрепените от Божествено вдъхновение класици на литературата ни, посегнали към темата за великата саможертвена епопея на 1876.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица