1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ива Йолова представи пред горнооряховска публика книгата си „По думите ще ги познаете”

DSC 0017Журналистът Ива Йолова представи пред горнооряховска публика книгата си „По думите ще ги познаете”. Срещата-разговор с авторката се проведе в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Представянето на книгата уважиха заместник-кметът Йорданка Кушева, Милена Николава, директор дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, както и много гости, изкушени от писаното слово. Авторката бе представена пред горнооряховската публика от заместник-кмета Йорданка Кушева.

Ива Йолова е журналист с дългогодишна практика в културната сфера. Завършила е Френската гимназия във Варна, „Журналистика” в Софийския университет и специализация по кинодраматургия в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работила е в три всекидневника. От 1990 до края на юли 2015 г. е оглавявала културните отдели в „Труд“ и „Преса“. Сред професионалните награди на авторката са журналистическият приз на Нов български университет, две отличия от Националния конвент на експертите, две – от Салона на изкуствата в НДК, няколко от изданията, в които е работила.

Книгата „По думите ще ги познаете” бе представена пред горнооряховската публика от редактора на изданието, писателя Николай Стоянов.

В сборника са публикувани 49 истории за едни от най-емблематичните личности на съвременното българско изкуство. Сред тях са Христо Фотев, Невена Коканова, Крикор Азарян, Йордан Радичков, Тодор Колев, Николай Гяуров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Райна Кабаиванска, Стефан Цанев. За срещите си с майсторите на словото и изкуството, авторката разказва от първо лице. Ива Йолова е имала привилегията да познава лично голяма част от героите в своята книгата. Звезди на българското кино и театър, скулптори и именити художници, писатели и поети са показани такива, каквито много малко хора са имали и имат възможността да ги видят. Напуснали комфорта на сценичните си и обществени роли, те отварят домовете и сърцата си, за да доверят свои тайни и страхове. Авторката проследява как се изгражда талантът и как „вирее“ той, поставен в различни обстоятелства и изправен пред предизвикателствата на времето. В книгата са посочени и най-запомнящите се реплики и сентенции на именитите българи.

В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката.

DSC 0010DSC 0014DSC 0017

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица