1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Изложба „Апогеят на гетската цивилизация” гостува в Исторически музей – Горна Оряховица

PlakatНа 26 май от 12.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита гостуващата експозиция „Апогеят на гетската цивилизация”. Изложбата е дело на Исторически музей – Исперих и представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница.

         Паметникът е емблематичен за тракийската култура през елинистическата епоха и е един от най-посещаваните в страната – повече от 10 000 туристи и специалисти годишно. Обект е на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. В повечето от тях с лека ръка се подминава факта, че Свещарската гробница не е единичен уникат, а част от огромен политически, религиозен и културен център, съществувал на територията на историко-археологическия резерват “Сборяново” през елинистическата епоха.

         Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващият я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери. Изложбата ще предостави възможност на посетителите да се запознаят с бита и обредите на древните траки от проучваните обекти в „Сборяново“. Ще научат за тракийското златно съкровище, открито в могила от аристократичния Източен могилен некропол. В резервата се проучва и укрепената столица Хелис, откъдето владетелят Дромихайт е управлявал огромната територия на  тракийското племе Гети. Ще бъдат представени също така по-интересни обекти като тракийските светилища при извора на Демир баба теке и „Камен рид“.

         Експозицията ще бъде на разположение за посетителите на Горнооряховския музей от 26 май до 26 август 2016 г.

         

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица