1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Премиерът Борисов дойде в Горна Оряховица за откриване на новоизградена канализация на 7 улици

DSC 3301Министър-председателят Бойко Борисов бе днес в Горна Оряховица за откриване на реконструираната и доизградена канализация по седем улици. Заедно с премиера бе и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Проектът за реконструкция и доизграждане на канализация обхваща улиците „Юмрукчал”, „Добри Чинтулов”, „Козлодуй”, „Тунджа”, „Хаджи Димитър”,”Пирот” и „Александър Стамболийски”. Финансирането е осигурено от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Средствата по договор с ПУДОС, сключен на 19.12.2014 г. са на стойност 1 081 301 лв. с ДДС.

Изпълнението на обекта приключи за 240 календарни дни. Изградената канализационна мрежа е с обща дължина 1 414,25 м. По проекта са изградени 118 сградни отклонения и 70 оттоци за приемане на дъждовните води. Разширението на канализационната мрежа в Горна Оряховица е с цел да се оптимизира работата на пречиствателната станция за отпадни води и да се обхване по-голяма част от населението. От Изграждането на новата канализация ще се възползват над 300 горнооряховски домакинства, живеещи на седемте улици. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Девня Трейд – Гигастрой” – Варна. Проектирането и авторския надзор са дело на „Хидропроект – София” ЕООД. Надзорът в строителството се осъществи от „Агенция Стройконтрол – ВТ” ООД – Велико Търново.

„За мен е чест да сме на това място. Да, тези улички са малки, но важни за жителите на Горна Оряховица. Мечтаната улица се сбъдна през 2014 г., когато подписахме договора с ПУДООС. Тази дейност през 2015 г. бе реализирана. Живущите бяха доволни и благодарни. Благодаря на правителството и на Министерството на околната среда и водите за добрата работа и взаимодействието”, каза кметът инж. Добромир Добрев.

„Радвам се, че сме заедно днес, за да приключим успешно проект, финансиран от Предприятието за управление дейностите по околна среда. Над 1 млн. лв. бяха инвестирани, за да се изгради близо 1, 5 км. канализационна мрежа. По този начин не само, че се осигуряват така дълго мечтаните от гражданите услуги за отвеждане на отпадъчните води, но и се инвестира в подобряването на условията за живот в населеното място, подобрява се състоянието на околната среда. Това е инвестиция, която, макар и малка по мащаб спрямо огромните инвестиции, които се правят в България, е важна за хората. Тя е една от няколкото, които стартирахме заедно с кмета по време на мандата на правителството на премиера Бойко Борисов. С Община Горна Оряховица работим, за да реализираме подобен проект и в Долна Оряховица, да изградим водопровод в кв. „Гарата”, където тръбите са положени през 40-те години на миналия век. Виждате колко са важни нашите инвестиции. Макар и под земята и не толкова видими, те осигуряват здравословен начин на живот и чиста околна среда. Грижим се и за р. Янтра, която трябва да е чиста, посочи министър Василева. Благодаря на Община Горна Оряховица за доброто сътрудничество, на кметовете от Област Велико Търново, които осъзнават важността да изградим, рехабилитираме и модернизираме базисната инфраструктура, защото над нея се надграждат предпоставките за растеж”, допълни Ивелина Василева. На откриването присъства и изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Георгиева.

При посещението си в Горна Оряховица премиерът Борисов обеща съдействие и за реконструкцията на стадион „Локомотив”. Проектът за ремонта е подаден през 2014 г. в министерството на младежта и спорта и е на стойност 3 400 915 лв. той предвижда изграждане на нова лекоатлетическа писта с 6 коридора, изграждане на ново футболно игрище с дренажна, поливна и ВиК системи. Проектирано е също осъвременяване на секторите дълъг и троен скок, овчарски скок, висок скок, хвърляне на копие, диск и чук, тласкане на гюле. Предвижда се изграждане на ново осветление на стадиона. Премиерът Борисов се ангажира да съдейства за осигуряване на средствата за първия етап от проекта - изграждане на нов терен и осветление. 

Снимки: Община Горна Оряховиа и Пламен Иванов

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица