1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Министър-председателят Бойко Борисов откри новото регионално депо за отпадъци

DSC 0109Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха новата Регионална система за управление на отпадъци край великотърновското село Шереметя. Заедно с тях лентата прерязаха и кметовете на шестте общини, които ще обслужва новото съоръжение. На церемонията по откриването на депото присъстваха още народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева и Евгени Стоев, областният управител проф. д-р Пенчо Пенчев, изпълнителите на обекта ДЗЗД „Еко Бау Търново 2014”, председатели на общински съвети, заместник-кметове и много гости.

Новата регионална система за управление на отпадъци е разположена на площ от 165 дка и ще обслужва над 175 хил. души от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица.

Изградената със средства по Оперативна система „Околна среда 2007-2013“ система обезпечава екологосъобразното третиране и обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на шестте общини, както и на разделно събраните при източника зелени отпадъци. Общият размер на инвестицията е 33, 2 млн. лв.

„Това е една огромна помощ от държавата и ЕС, която дава възможност за по-голяма чистота на реките, въздуха и най-вече за по-доброто здраве на хората в този прекрасен регион, в който се разраства и туризмът”, каза при откриването на новото депо министър-председателят Бойко Борисов.

„Направихме още една стъпка към екологосъобразното третиране на отпадъците. Над 750 млн. лв. по ОП "Околна среда 2007 - 2013" са инвестирани за изграждането на 18 Регионални системи за управление на отпадъците. В новия програмен период за общините са отделени над 560 млн. лв., с които да надградят депата си. Защото отпадъкът не е боклук, а ресурс и може да носи икономически ползи на общините“, отбеляза министър Ивелина Василева. 

"Заедно с партняорите от шестте общини реализирахме най-голямата инвестиция за по-благоприятна околна среда. Изпълнението на проекта гарантира надеждна експлоатация на съоръженията за битови и зелени отпадъци през следващите 20 години", каза кметът на община Велико Търново Даниел Панов и благодари на всички, допринесли за успешното изпълнение на проекта и доброто му приемане от обществеността.

 

Проектът за регионалната система е създаден с водещото участие на Община Велико Търново и в партньорство със специалисти от останалите пет общини и Сдружение „За чисти селища”, чийто председател е кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Изграждането на обекта започна през октомври 2014 г. Строителството на регионалната система за управление на отпадъци е съпътствано от изграждане на площадкова инфраструктура, спомагателни съоръжения и довеждаща инфраструктура. Изградено е и пречиствателно съоръжение за третиране на инфилтрат. Чрез инсталацията за компостиране на зелени, хранителни и битови биоразградими отпадъци ще произвежда висококачествен компост, който е подходящ за приложение в земеделието според европейското о българското законодателство. Произведеният компост може да бъде използван и за възстановяване на нарушени терени.

Депото е проектирано с капацитет 54 000 тона годишно, като това количество надхвърля близо два пъти общия обем от твърдите отпадъци, които шестте общини произвеждат за една година. За експлоатацията на регионалната система за отпадъци са осигурени 51 работни места.

Съоръжението изцяло отговаря на съвременните европейски изисквания и практики, като разполага със сепарираща и компостираща инсалации, както и клетка за депониране. Пречиствателна станция с тройна изолационна система ще предпазва почвата и подпочвените води от замърсяване. 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица