1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Историческият музей показва изложбата "Нишки от Златна Добруджа"

IMG 6388Последната изложба от поредицата „Традиционна българска носия” бе представена днес в Исторически музей – Горна Оряховица. Съвместната инициатива на Горнооряховския музей и Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България, като показаните образци са част от богатата колекция на народния певец.

         Новооткритата експозиция представи различни облекла, характерни за добруджанската етнографска област. В нея са включени запазени народни костюми с различно предназначение – за млади и стари, за делник и празник. По традиция изложбата бе съпроводена с различни изненади за гостите на откриването. Специално за събитието Калина Михайлова от с. Шуменци, община Тутракан показа своя запазена „преселска” (на преселници от Румънско) носия. С характерен женски народен костюм бе облечена Искра Калбанова от клуб за народни танци „Ресенски япрак” с. Ресен. За особеностите на неговата изработка разказа лично Петър Георгиев. Музикалният фон на експозицията бе от подбрани песни на народната певица Васила Вълчева от с. Калипетрово, Силистренско.

         С изложбата „Нишки от Златна Добруджа” Исторически музей – Горна Оряховица се присъедини към отбелязването на Европейските дни на наследството, които се провеждат в цялата страна през септември. Експозицията може да бъде видяна в музея до средата на месец октомври.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица