1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ден на отворените врати организират в МБАЛ „Св. Иван Рилски” на 19 октомври

sn.MBAL Sv.Ivan.RilskiДен на отворените врати организират на 19 октомври в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Инициативата е част от проявите по повод 120 годишнината на здравното заведение в Горна Оряховица. В Деня на българския лекар – 19 октомври ще се извършват безплатни прегледи в осем отделения от различни специалисти. Желаещите да бъдат прегледани трябва да се запишат предварително на телефон 0618 60 679 в болницата.

От 8:00 до 10:00 ч. са прегледите при гастроентеролог, специалист УНГ (оториноларинголог), офламолог, гинеколог и ендокринолог. От 9:00 до 11:00 ч. желаещите могат да бъдат прегледани и консултирани от кардиолог и педиатър. От 10:00 до 12:00 ч. са прегледите при хирург.

В празничния ден, МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще посетят представители на ръководството на Община Горна Оряховица, за да поздравят персонала на здравното заведение.

В навечерието на Деня на българския лекар със символично тържество бе открит обновения санитарен възел на Детско отделение на болницата. Управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов и персоналът на отделението посрещнаха двамата представители на немската благотворителна организация „Помощ за България“, които осигуриха 12 хиляди лева за основния ремонт. Председателят на организацията Юрген Мюлер и съпругата му Риа бяха придружавани от българския сътрудник Изабел Шимидова.

Санитарните възли и банята са с изцяло подменени облицовки, монтирани са нови мивки, душове, санитарен фаянс, както и окачени тавани с нови осветителни тела.

Юрген Мюлер се посети болните деца в отделението и ги зарадва с малки подаръци. Лекарите и медицинските сестри посрещнаха гостите с торта, а д-р Иванов благодари на немските дарители и им подари икона с лика на Свети Иван Рилски - патрона на здравното заведение заведение.

За организацията „Помощ за България“ това е началото на сътрудничеството с горнооряховската болница. Германците вече обсъждат с д-р Иван Иванов възможността за реновиране на детската млечна кухня в болницата.

Откриване на обновения санитарен възел

Исторически факти:

mbalНа 30 юни 1896 година е решено да се построи болница между Горна Оряховица и Лясковец. Предвидени са и средства за целта, но разногласия между двата града оставят въпроса нерешен и финансите са прехвърлени за Търновската болница. През 1931 година в Горна Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година.  Следват години на промени - с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 година е ударена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 година, с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 година.Започва поетапно разкриване на специализирани отделения - I, II, III вътрешно отделение, АГО, Детско, Нервно, Хирургично, Очно, УНГ, ОФТР, ОАРИЛ, Рентгеново, ИТО, Клинична лаборатория и т.н.   През тези години в болницата са работили лекари, които са получили  образованието си в различни европейски градове - Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и др. Голяма част от тях са участници във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм. За над едновековната си история, в болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти. Двама от тях -  д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев са кандидати на медицинските науки, съответно в областта на кардиологията и хирургията.

Понастоящем в МБАЛ „Свети Иван Рилски- Горна Оряховица“  ЕООД работят общо 300 души персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 14 отделения с 207 легла. Стационарът е привлякъл също и доказани медицински специалисти от Плевен и Габрово.

 

  

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица