1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

От 4 ноември стартира проект "Осигуряване на топъл обяд в град Горна Оряховица"

socОт 4 ноември ще стартира предоставянето на топъл обяд по проект „Осигуряване на топъл обяд в град Горна Оряховица”, Договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05FMOP001-3.002-0137-С01 „Осигуряване на топъл обяд – 2016” по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. По проекта ще се осигурява топъл обяд в гр. Горна Оряховица на 45 самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност.

Лицата, желаещи да получават топъл обяд могат да получат информация в сградата на Домашен социален патронаж на адрес: гр. Горна Оряховица, ул.”Мано Тодоров”№2. или на телефон 0618/ 2-02-78.

Документите, които трябва да подадат, са следните:

1. Заявление-декларация от кандидата (по образец) или от негов законен представител – настойник, попечител, когато става дума за пълнолетно, но недееспособно лице;

2. Документ за самоличност на лицето или на законния му представител за справка;

3. Актуален документ за размера на получаваната пенсия.

Документи се приемат от 24.10.2016г. (понеделник) до 28.10.2016г. (петък) включително, до края на работния ден.

Цели на проекта:

  • Осигуряване на топъл обяд на 45 самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност.
  • Предоставяне на съпътстващи мерки - социален работник ще консултира потребителите на които е осигурен топъл обяд относно ползването на други социални услуги, административни общински услуги и ще оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги при необходимост. На хората, получаващи  инвалидни пенсии ще бъде предложено да ползват социални услуги в Дневен център за възрастни хора с увреждания – гр. Горна Оряховица.

Критерият за подбор на кандидат-потребителите да получават топъл обяд е размера на тяхната пенсия. Механизмът за подбор на конкретните представители включва сформиране на комисия, на основание Заповед на Кмета на Община Горна Оряховица, в която ще бъде поканен да вземе участие  и представител на Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Горна Оряховица, която ще разгледа заявленията и съобразно доходите на кандидатствалите ще изготви списък по възходящ ред. Първите 45 в списъка /лицата с най-ниски пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност / ще бъдат включени да получават топъл обяд.  При отпадане на някой от вече одобрените потребители, неговото място ще заеме следващият в списъка.

Съгласно чл. 6 от Наредбата на Министъра на труда и социалната политика № РД-07-1 от 4.04.2016 г. за реда и условията за определяне на целевите групи по ОПХ (ДВ, бр.29 от 12.04.2016 г.), поименното определяне на конкретните представители на целевите групи се извършва от дирекция „Социално подпомагане“, въз основа на данните от регистрите на подпомаганите лица, въз основа на служебно представена информация или въз основа на обосновано предложение – Приложение № 1 към Наредбата, по ред и в срокове, определени от Ръководителя на УО на ОПХОМП.

С реализирането на проекта 45 лица ще получават топъл обяд - супа, основно ястие и хляб, както и ще им се оказва съдействие за предоставяне на социални, здравни и общински услуги.

Стойността на проекта е 16 622,10 лева

Продължителност на изпълнение на дейностите е 7 месеца - от 01.10.2016 до 30.04.2017г.

Храната ще се приготвя и раздава в сградата на Домашен социален патронаж гр. Горна Оряховица в рамките на работните дни от 11,00 до 11,30 часа.

Реализирането на този проект е част от социалната политика, която Община Горна Оряховица развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация. Със средства по оперативната програма се дава възможност на тези лица да получават топъл обяд  през есенно-зимния период  2016/2017г. Осигурено е предоставяне на разнообразно седмично меню, с което се гарантира балансирано хранене на целевата група.

 

 

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (Информация.pdf)Информация за проект "Осигуряване на топъл обяд в град Горна Оряховица"Връзки с обществеността110 Kb25.10.2016 12:22

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица