1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Министър Зорница Русинова откри трапезария по проект „Осигуряване на топъл обяд в Горна Оряховица”

DSC 0346Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Общината инж. Добромир Добрев официално откриха трапезария в рамките на проект „Осигуряване на топъл обяд в град Горна Оряховица”. Проектът се финансира по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Договорът бе подписан на 21.10.2016 година.

„Целта на този проект е да осигурява топъл обяд на 45 самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии от Горна Оряховица. Стойността му е 16 622 лв. Персоналът от Домашен социален патронаж, участващ в приготвянето и раздаването на топлия обяд, както и екипът, администриращ проекта ще работят на доброволни начала. С този проект Община Горна Оряховица доказва, че продължава да работи в посока на развитие и надграждане на социалните услуги. Осигуряването на дейностите по проекта е в рамките на 7 месеца – до края на април 2017 г.”, каза при откриване на социалната трапезария кметът инж. Добромир Добрев.

„Много се радвам, че днешният ден стартира с тази трапезария. Благодарение на солидарността на Европа, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане имат възможност да помагат на Общините в социалната сфера. Около 24 000 души в страната всеки ден получават топъл обяд. Това се случва благодарение на европейските средства и всички хора, които работят в социалната система. Подкрепа с хранителни пакети получават и близо 265 000 души”, заяви министър Зорница Русинова.
На откриването на социалната трапезария присъстваха народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева, Мария Василева, гл. експерт към Агенция „Социално подпомагане”, която е Управляващ орган по Оперативната програма, финансираща проекта, инж. Даниел Панов – председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново, заместник-кметовете на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева и Николай Георгиев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, общински съветници, директори и потребители на социални услуги в Горна Оряховица. 

Храната, която ще получават потребителите в рамките на проекта ще се приготвя и раздава в сградата на Домашен социален патронаж в рамките на работните дни от 11,00 до 11,30 часа. Стойността на храноден на едно лице е до 2,30 лв. и включва супа, основно ястие и хляб.

Освен топъл обяд, проектът предвижда и предоставяне на съпътстващи мерки на правоимащите. Социален работник ще консултира потребителите, на които е осигурен топъл обяд, относно ползването на други социални услуги, административни общински услуги и ще оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги при необходимост. На хората, получаващи инвалидни пенсии ще бъде предложено да ползват социални услуги в Дневен център за възрастни хора с увреждания – гр. Горна Оряховица. Консултациите ще се провеждат в сградата на Домашен социален патронаж.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица