1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Възстановиха асфалтовата настилка на ул. „Марица” в Първомайци със средства от фонд „Солидарност”

DSC 0410Възстановена е асфалтовата настилка по ул. „Марица” в Първомайци. В ремонтните дейности са вложени над 100 хил. лв.

Трасето е изцяло реконструирано по проект „Аварийно възстановителни работи на ул. „Марица”, който се съфинансира от фонд „Солидарност” на Европейския съюз. 78 534 лв. са отпуснатите от фонда средства, като съфинансирането на Община Горна Оряховица е 5600 лв. Допълнително са предвидени и 32 365 лв. от общинския бюджет за недопустими по проекта разходи, които са необходими за цялостното изграждане на трасето. Със средствата от фонд „Солидарност” е възстановена увредената асфалтова настилка, а с приноса на Общината е финансирано надграждането и подобряването на инфраструктурата, информира на пресконференция по повод приключване на проекта кметът на Общината инж. Добромир Добрев. На срещата с медиите присъства и екипът на проекта с координатор Емилиана Дешева.
Улица „Марица” в Първомайци беше в тежко състояния в следствие на падналите обилни валежи през лятото на 2014 г. Тогава река Янтра критично увеличи водите си и заля крайбрежните поземлени имоти и пътната инфраструктура в регулацията на селото. Отнесена беше нетрайната пътна настилка и беше нарушен достъпът до прилежащите имоти на крайбрежните улици. „Марица” беше частично наводнена, като асфалтовата настилка на големи участъци беше подкопана и увредена. „Образуваха се големи дупки, които буквално блокираха трасето. Сега обаче ситуацията е коренно различна. Жителите на селото вече се радват на напълно ремонтирана отсечка, която има чисто нов асфалт”, коментира Емилиана дешева.

637 метра е дължината на ремонтираното платно за движение, положена е 3584 квадратни метра плътна асфалтова смес, 139 метра отводнителна канавка е почистена, нивелирани са съществуващи отводнителни съоръжения.
С изпълнението на проекта е подобрена и благоустроена инфраструктурата на една от важните пътни артерии на територията на Първомайци. Създадени са нормални условия за движение на МПС и на пешеходците и е възстановен достъпът до прилежащите имоти и жилищни сгради. Подобрено е транспортното обслужване. Улица „Марица“ е второстепенна за селото, но предвид местоположението си, тя се ползва като алтернативен маршрут при извършване на строителни и ремонтни дейности по второкласен Републикански път ІІ—53 Поликраище – Елена. Ремонтираното трасе в момента е предпочитано за преминаване и от тежкотоварни автомобили.

До края на месеца ще бъдат поставени знаци, които ще ограничат  тежкотоварни автомобили да преминават през ремонтираната улица. „За отсечката от републиканската пътна мрежа имаме уверение от Агенция „Пътна инфраструктура”, че ще започнат ремонти, не мога да гарантирам кога ще стане това”, обясни инж. Добрев.

Ул. "Марица" преди ремонта

Ул. "Марица" по време на аварийно-възстановителните работи и след ремонта

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица