1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С 9 на сто се е увеличила средната работна заплата в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през 2016 година

MBAL GO2Средната работна заплата в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица се е повишила през тази година с около 9 %. Това съобщи управителят на горнооряховското здравно заведение д-р Иван Иванов. От 775 лева средното месечно възнаграждение нараства на 844 лева, като повишението е за всички работещи - лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти. Повишение на трудовите възнаграждения не е извършвано през последните няколко години, като д-р Иванов е категоричен, че то няма да е последното. През април и май обаче, ръководството на болницата предприе промени във формирането на работните заплати.

За пръв път от пролетта на тази година медицинският персонал в горнооряховския стационар получава и допълнително възнаграждения по клиничните пътеки. Въпреки, че НЗОК съществува повече от 17 години и масово в болниците медицинските екипи получават такива стимули, тази практика в болницата в железничарския град е липсвала досега.

Д-р Иван Иванов пое ръководството на здравното заведение през януари тази година като временно изпълняващ длъжността, а от септември е назначен за директор за срок от три години след проведен конкурс. Той бе дълги години директор на болницата в Елена два пъти – от 1992 до 1999 г., както и в периода 2005 – 2008 г. След това ръководи РЗОК във Велико Търново. Преди да поеме болницата в Горна Оряховица, работеше в Неврологично отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

През зимата д-р Иванов заварва горнооряховския стационар във влошено финансово състояние. Големите просрочени задължения са били преобладаващо към доставчиците на лекарства. Освен това част от дейностите в болницата са били неефективно организирани. По думите му, за периода 2011- 2015 г., приходите на болницата са паднали с около 800 хил. лева годишно. Новият управител на втората по големина болница в областта предприема пакет от мерки за оздравяване на лечебницата. Сред тях са сериозна оптимизация на разходите, най-вече за консумативи ел. енергия, отопление и др. и подписване на нови споразумения с фирмите- доставчици за разсрочване на задълженията. „Изключително важно е да се следи за спазването на тези споразумения, тъй като преди това не е бил упражняван ефективен контрол, коментира болничният шеф .

Данните за деветмесечието за тази година сочат, че оздравителните мерки дават резултати. Категорично се спира тенденцията за трупане на дългове на лечебницата. Регистрирано е дори леко увеличение на приходите с ръст около 10%, налице е и печалба в сравнение със същия период за миналата година. На тази база д-р Иванов решава, че мотивацията на персонала следва да се подобри и предприема увеличението на заплатите.

Следващата стъпка е подобряване условията на работа, материалната база, обновяване на медицинската апаратура. По негови груби изчисления, за най-неотложните ремонти в болницата ще са нужни около 150 хил. лева. Болницата вече е подготвила и проекти, като най-големият от тях е за подобряване на енергийна ефективност на сградата. Мащабното проектно предложение е за 6 млн. лева и предвижда трикратно намаляване на разходите за електрическа и топлоенергия. В заложените ремонтни дейности са включени смяна на дограмата, поставяне на топлоизолация, изграждане на соларна и нова отоплителна система, както и изграждане на фотоволтаична централа. Проектът е входиран в Националния доверителен екофонд.

„Община Горна Оряховица съдейства максимално на болницата, информира още д-р Иванов. За тази година са ни отпуснати 100 хил. лева, като парите са за закупуване на медицинска апаратура за няколко отделения.

Информацията е предоставена от МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица