1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Отличиха най-големите добротворци сред учениците в община Горна Оряховица

DSC 065137 индивидуални и 7 колективни награди за добри дела връчи Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на ученици от община Горна Оряховица. Отличията са в рамките на конкурса „Вестители на доброто”, който има за цел да насочи вниманието на обществеността върху добрите дела на подрастващите в ежедневието. Инициативата се провежда за втори път. Учебните заведения в общината са номинирали индивидуални или групови добротворци от 1 до 12 клас през учебната 2015-2016 г. Наградите на отличените бяха връчени на специална церемония в Зала 1 на Общината. Всички присъстващи бяха поздравени от заместник-кмета Йорданка Кушева, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Благодаря, че сте посланици на доброто. Мултиплицирайте добротата и я разпръсквайте около вас. Благодаря и на учителите ви, защото те са оформили вашите характери”, обърна се към учениците Йорданка Кушева. Заместник-кметът поздрави всички присъстващи за Деня на християнското семейство, като им пожела топлина, сплотеност, толерантност и добротворчество.

Младите добротворци получиха своите отличия от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. С индивидуални награди бяха отличени общо 37 деца. Симона Руневска, Елина Хинкова, Лора Ангелова, Виктория Заркова и Нелина Векирова от ОУ „Иван вазов” бяха отличени за организираните от тях Коледен и Великденски благотворителни базари под надслов „Ученици помагат на ученици“. Със събраните средства от базарите е подпомогнато лечението на 2 деца от училището. Мирела Радева, Николета Ганадолска и Адриана Сандова от СУ „Георги Измирлиев” бяха наградени за организирането на Коледна благотворителна кампания под надслов „Заедно сме по-силни“, с набраните средства от която са подпомогнати деца от училището в неравностойно положение. Цветелина Стефанова от СУ „Вичо Грънчаров” бе отличена като инициатор на Коледен благотворителен базар, а събраните средства са предоставени за лечението на болно дете от училището. Йоанна Димитрова от същото училище получи наградата за инициативата абитуриентите от СУ „Вичо Грънчаров” да се включат в националната благотворителна кампания, организирана от столичната организация на БЧК и Мото-Пфое „С тениска на бала“. Със събраните от кампанията средства се осигуряват стипендии на абитуриенти сираци и полусираци от цялата страна.

Мария Касърова, Ивелина Иванова, Пламена Пламенова, Илиян Енчев и Йоан-Парашкев Петров от СУ „Вичо Грънчаров” бяха отличени като инициатори на благотворителна акция, събраните средства от която са предоставени за подпомагане на дете от училището, чийто дом изгоря при пожар. За организиране на Коледна благотворителна акция в помощ на две болни деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” награди получиха Едита Цвяткова, Петко Пехливанов, Венцислав Николаев, Ивета Игнатова, Антон Иванов и Персиян Павлов. И шестте деца са възпитаници на същото училище. Антон Иванов от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ бе отличен за това, че повече от половин година всеки ден носи топъл обяд, осигурен от Сдружение „С вяра в доброто“ на социално слаб и трудно подвижен горнооряховчанин. Като активни участници в Коледния благотворителен базар, със събраните средства от който са подпомогнати сираци, абитуриенти, социално слаби и болни деца от училището бяха наградени петима ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. Ивета Владова, Стефани Векирова, Божана Николова, Георги Колев и Цветелин Пенков са и инициатори за издаване на вестник на училището, в който да се представят талантливи ученици; организатори са на открит урок по родолюбие пред съученици и учители. Георги и Цветелин всяка година помагат на приятели, съседи и възрастни хора да си нацепят и приберат дървата. Други десет възпитаници на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” бяха отличени затова, че през септември спасяват живота на свой съученик. Инцидентът става по време на тренировка по футбол, но благодарение на адекватните действия на момчетата, съотборникът им е спасен. Помощта им е навременна и те получават похвала от пристигналите лекари от Спешна помощ. Десетимата спасители са: Валентин Георгиев, Красимир Богданов, Красимир Николаев, Любомир Димитров Божидар Атанасов, Стелиян Мъглов, Николай Николов, Даниел Чолаков, Мирослав Тютюнков и Веселив Лазаров.

С колективна награда бе отличен екип на „Международната награда на херцога на Единбург“ – България от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. През изминалата година учениците от екипа участваха в общите благотворителни кампании на училището. Освен това те изградиха, поставиха и заредиха 3 къщички за книги, разположени в парк „Пролет“, парк „Христо Ботев“ и хижа „Божур“. Младежите и до сега продължават да зареждат с литература трите къщички. Ученически съвет на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ бе отличен за участието си в инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора“. Младежите спечелиха дръвчета, като част от тях дариха на училища и детски градини.

За организиране на Коледни и Великденски благотворителни акции награди получиха децата от 4 „б” клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Събраните играчки и изработените от тях картички и „Великденско дърво“ те са дарили на деца в неравностойно положение. С великденски картички и литературно-музикална програма те радват и възрастните хора при гостуването си в Пенсионерски клуб „Елена Грънчарова“ в Горна Оряховица. Отличие получиха и петокласниците от ОУ „Климент Охридски” от Драганово за класирането си сред победителите в играта с награди „100 на 100 добро“, част от инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“. Част от спечелените 100 дръвчета, учениците са засадили, а другите са подарили на детската градина, на кметството и на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селото.

Колективни награди получиха и екипите ученици на СУ „Вичо Грънчаров4 и на СУ „Георги Измирлиев” за участие в в археологическа школа „Ряховец” 2016. Отличен бе и екипът на Историческия музей в Горна Оряховица, организирал археологическата школа, както и редица интересни инициативи през годината.

37-те вестители на доброто получиха медали от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, а екипите с колективна награда получиха плакети. 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица