1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира проектът за изграждане на приют в Горна Оряховица

DSC 0027Община Горна Оряховица стартира дейностите по проект „Изграждане на приют в гр. Горна Оряховица”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

Проектът е разработен от Община Горна Оряховица, одобрен е и стартира със сключен Административен договор между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в качеството на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. и Община Горна Оряховица в качеството на конкретен бенефициент. Реализацията на проекта е в изпълнение на Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура” от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020 за гр. Горна Оряховица. Стойността на проекта е 745 778 лв., от които 614 245лв. е съфинансиране от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 108 396 лв. е национално финансиране. Съфинансирането от Община Горна Оряховица е в размер на 23 137 лв., информира на пресконференция кметът инж. Добромир Добрев. На срещата с медиите присъства и екипът на проекта с ръководител инж. Десислава Ганчева.

Проектът предвижда изграждане на сградата на приюта и прилежащото й дворно пространство, както и доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Част от дейностите е и упражняването на авторски и строителен надзор. Реализацията на проекта ще осигури подходяща социална инфраструктура с необходимото оборудване и обзавеждане за предоставяне на социална услуга в общността от резидентен тип – приют – за 15 бездомни лица. Ще осигури подходящи условия за живот за задоволяване на неотложни базови потребности, като: подслон, храна, здравни грижи, хигиена, и други социални услуги за лицата през периода, в който компетентните институции ще работят за разрешаване на всеки един индивидуален случай с бездомно лице. Проектът предвижда и конкретни мерки за насърчаване на равни възможности и недопускане на дискриминация по отношение на лица с увреждания, като се осигури достъпна архитектурна среда: асансьор, рампи в двора на приюта, помещения с улеснен достъп за хора с увреждания.

Приютът ще обслужва основно лица от и намиращи се на територията на населените места от община Горна Оряховица.

Проектът стартира на 15.09.2016 г. и крайният срок за приключване е 15.03.2019 г. Продължителността му е 30 месеца.

След приключване на проекта предстои разкриване на социална услуга от резидентен тип „Приют”. Общината ще използва всички възможности за разкриването на социалната услуга, чрез:

кандидатстване пред МРРБ, ако стартира процедура по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 за осигуряване на европейско финансиране; пред фонд „Социална закрила”;

пред Агенция за социално подпомагане, с цел услугата да се финансира от държавния бюджет като делегирана от държавата дейност. Ако тези възможности не се реализират, то услугата ще се финансира от общинския бюджет.

Общинският съвет със свое решение пое ангажимент за устойчивост на проекта за предоставяне на социалната услуга в период не по-малко от пет години след крайното плащане към Общината, в качеството й на бенефициент и за осигуряване финансиране на социалната услуга за период не по-малък от 5 години след създаването й. Целта е да се гарантира финансовата и институционална устойчивост на резултатите от проекта и продължаване на постигнатото.

 

Прикачени файлове:
ФайлКачилРазмерПоследна промяна
Изтегляне на файла (Pressaob6tenie-1-PRIUT.doc)Прессъобщение за старта на проектаВръзки с обществеността81 Kb22.11.2016 18:33

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица