1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

С минута мълчание в памет на жертвите от Хитрино ще започне мачът между „Локо” и ЦСКА

DSC 0024С минута мълчание в знак на съпричастност към трагедията в Хитрино ще започне днес следобед мачът между "Локомотив" Горна Оряховица и ЦСКА. Заради инцидента бе отложено официалното откриване на стадиона, на което трябваше да присъства премиерът в оставка Бойко Борисов. След телефонен разговор между кмета на Общината инж. Добромир Добрев и министър-председателя Борисов, официалното откриване е отложено за първия домакински мач на "Локо" от пролетния полусезон.

По-рано днес преди обед отец Зоран освети съблекалнята на домакините и благослови отбора за победа. На освещаването присъстваха футболистите на "Локомотив", треньорският щаб и кметът инж. Добромир Добрев.

На стадиона текат последни приготовления преди мача с ЦСКА. Срещата започва в 15.00 ч. и ще се предава пряко по Диема спорт 2.

Историята на стадион "Локомотив"

За начало на организирания футбол в Горна Оряховица се счита датата 21 септември 1919 година, когато един срещу друг в Габрово се изправят местният „Чардафон“ и горнооряховският „Атлетик“. В годините след Първата световна война, в различните тогава махали на Горна Оряховица, възникват първите отбори от увлечените по тази игра младежи. Такива са „Атлетик“, „Лъв“, „Стрела“, „Вихър“ и др., които провеждат своите двубои на игрище „Юнак“ в Градската градина.

През май 1921 г. всички те се обединяват, за да образуват представителния градски Спортен клуб „Левски“. Три години по-късно в тогавашното село Калтинец е създаден Спортен клуб „Борислав“, а през 1932 г. в квартал „Гарата“ е основан горнооряховският Железничарски спортен клуб. През 1935 г., 10 години след смъртта на Първия български световен шампион по борба, в града е създаден Спортен клуб „Никола Петров“. Същата година, в района на днешната Професионална гимназия по електротехника и електроника е изградено игрище „Юнак“. В продължение на две десетилетия то събира хиляди почитатели на футболната игра и е домакин на оспорваните битки между горнооряховските отбори, както и тези срещу футболни клубове от региона, страната и чужбина.

Първите големи успехи за горнооряховския футбол идват в средата на отминалия век. През 1944 г. е извършено обединение на спортните клубове „Борислав“ и ЖСК, година по-късно обединеният отбор приема името „Локомотив“, което носи и до ден днешен.  През 1946 година горнооряховските локомотивци достигат финал за Железничарската купа, който губят от тогавашния национален шампион „Локомотив“ София след допълнителен втори мач. В следващата 1947 година е извоюван още един значим успех – „Локомотив“ Г.Оряховица се класира за първия си полуфинал в турнира за Купата на България (тогава Купа на Съветската армия), загубен от „Левски“ София. Горнооряховските железничари са сред първите състезаващи се в новосформираната през 1950 г. Северна Б група и неизменен участник през следващите години. В града са открити три нови футболни съоръжения – в квартал „Калтинец“ през 1949 г.; в Захарни заводи през 1953 г.; и 14 август 1956 г. (преди 60 години) – градският стадион „Димитър Дюлгеров“ (дн. „Локомотив”) с капацитет 10 000 седящи места, козирка и лекоатлетическа писта.

Изключително важна година в историята на горнооряховския организиран футбол е 1963 година. Водени от треньора Йордан Томов, футболистите на „Локомотив“ Горна Оряховица заемат I-то място в Северна Б РФГ и получават правото за първи път да се състезават в елитната група на България. След изпадането от А РФГ през 1964 г., „Локомотив“ Горна Оряховица продължава своето достойно представяне в Северната „Б“ група, където е неизменен участник в следващите 20 години със спечелени 3 трети места (1966, 1974, 1976). На 14 ноември 1978 г. е открито осветлението на „Димитър Дюлгеров“, което го превръща в петия стадион с подобно съоръжение в страната.

В средата на 80-те години на миналия век започва нова серия от успехи за горнооряховския футбол. Само за 3 години, от 1984 до 1987 г., „Локомотив“ Горна Оряховица се изкачва от третото ниво до елитната републиканска футболна група. В следващите 8 сезона „железничарите“ се превръщат във фактор, с който трябва да се съобразяват всички останали клубове. От горнооряховския стадион нееднократно си тръгват с наведени глави всички водещи отбори в България. През 1987 г. „Локомотив“ достига втория си полуфинал за Националната купа, а през 1991 г. се класира за същия етап на Купата на БФС. Сред международните постижения са 4-то място от Европейското железничарско първенство през 1983 г. и 1-то място в 10 група на турнира „Интертото“ през 1992 г.

През май 1990 година „Локомотив” Горна Оряховица изиграва последния си домакински мач на електрическо осветление до този момент.

На 11 декември 2016 г. горнооряховският „Локомотив“ ще изиграе 286 си мач в елитната група на България. За 10-те си сезона на най-високото ниво в родния футбол „Локомотив” до сега има актив от 99 победи, 52 равни мача и 134 загуби.

Цялата горнооряховска общественост се надява мачът с ЦСКА-София да ознаменува 100-та юбилейна победа на „Локомотив” Горна Оряховица в елита!

 

 Информацията и снимките са подготвени и предоставени от Исторически музей - Горна Оряховица

 

 

Стадион "Локомотив" след основния ремонт

Основният ремонт на терена на стадион „Локомотив” включва изграждане на нов дренаж, напоителна система, нова отводнителна инсталация. Всичко това е автоматизирано. Направено е и осветлението на спортното съоръжение. Сменени са всички захранващи кабели, дооборудван е трафопостът, поставени са нови прожектори на осветлението с пулт управление. Изпълнител на ремонтните дейности по терена и осветлението е ДЗЗД „Органик солюшънс”. Косорциумът бе избран след проведена от Министерството на младежта и спорта обществена поръчка.

Заедно с ремонта на терена и осветлението, фирма „Енел строй” ООД направи ремонт и разширение на административната част. Направени са нови съблекални, стаи за съдиите, пресслужба, лекарски кабинет, кабинет за допинг контрол, каса, магазин за фен сувенири. Ремонтирана и боядисана е старата козирка на стадиона, на която е монтиран пулта за управление на осветлението.

Паралелно с това общинските предприятия „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” и „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване” работиха по своята част от проекта за привеждане на стадиона към изискванията за Първа лига – асфалтирана е пътеката около секторите, разширена е клетката за гостуващата агитка, отворени са 11 аварийни изхода, боядисано е и е оформено околното пространство.

На стадиона са монтирани около 5 000 нови седалки. Изградена е система за видеонаблюдение на спортното съоръжение.

 

 

 

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица