1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стефановден „затваря кръга” на старата година

Sv.StefanДенят на Св. Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - 27 декември, и е последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга". Култът към този светец е голям, почитта към него - също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

След Възнесението на Христос били избрани 7 души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със Св. Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост". Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Моисеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето: "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През V в. част от мощите му са открити чрез видение и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава " венец". Единствената в света желязна черква, българската черква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Св. Стефан.

Стефанов ден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

На 27 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Стефан (означава - венец), Стефана, Стефания, Стефка, Стамен (означава - постоянен), Венцислав, Запрян, Стоян, Стоянка, Стойно, Стойко, Стойне, Стойна, Стоил, Стоимен, Цанка, Цонка, Цонко, Соня, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава.

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица